MENIU

Valeriu Gheorghiță, despre VALABILITATEA vaccinului: „Este greu de anticipat” - Când ar putea România să facă SUPRA RAPELUL

Valeriu Gheorghiță - președintele Comitetului Naţional de coordonare a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

Valeriu Gheorghiță - președintele Comitetului Naţional de coordonare a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a vorbit, miercuri seara, la Realitatea PLUS, despre valabilitatea vaccinului. „Cu siguranță că această durată va fi mult mai lungă decât șase luni, opt luni, un an, poate chiar mai mult, dar este greu de anticipat”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Realitatea PLUS.

„Este una dintre întrebările la care nu avem un răspuns ferm în momentul de față. Avem date interimare, avem date la șase luni care ne arată o menținere a eficienței de peste 90% față de îmbolnăvirea prin această afecțiune. Cu siguranță că această durată va fi mult mai lungă decât șase luni, opt luni, un an, poate chiar mai mult, dar este greu de anticipat”, a spus Valeriu Gheorghiță, în exclusivitate la Realitatea PLUS.

Întrebat despre faptul că în Marea Britanie s-a început vaccinarea cu cea de-a treia doză de vaccin, supra rapelul cum mai este numit, Valeriu Gheorghiță a spus: „Motivul nu este acela al pierderii răspunsului imun protector, ci mai degramă un mecanism care poate să anticipeze eventuala propagare a unor variante virale care să nu fie suficient de bine acoperite de vaccinuri. Evident, cu cât anticorpii sunt mai ridicați, cu atât se menține activitatea beneficiilor obținute din vaccinare. Este o decizie a unei țări care face propria politică de sănătate publică”.

Valeriu Gheorghiță: Avem o capacitate de vaccinare crescută

„Vaccinarea e la liber, cine vrea să se vaccineze în momentul de față o poate face. Avem o capacitate de vaccinare crescută. (...) Noua modalitate de prezentare la centrele de vaccinare fără programare, care va fi disponibilă din 8 mai permite persoanelor de peste 60 de ani să se prezinte direct pe tot parcursul programului centrului de vaccinare spre deosebire de restul grupelor, care se pot prezenta după ora 14.00, tocmai pentru a avea un interval, de dimineață până la 14.00, să se poată efectua vaccinarea persoanelor care au deja programare și să reducem interferența, să nu producem un disconfort celor care au programare făcută pentru un anume interval orar și cei care așteaptă să se vaccineze”, a spus Valeriu Gheorghiță la Realitatea PLUS.

Mai multe articole despre:
valeriu gheorghita vaccin