MENIU

Valeriu Gheorghiță, despre eficacitatea vaccinului anti-coronavirus: ”Vorbim despre o eficacitate de peste 94-95% pentru prevenirea îmbolnăvirii”

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-coronavirus - Valeriu Gheorghiță a explicat miercuri seară, la un post TV, că vaccinul are o eficacitate de aproximativ 95% în prevenirea infecției cu SARS-CoV-2.

”Din toate datele prezentate în studiile clinice, vorbim despre o eficacitate de peste 94-95% pentru prevenirea îmbolnăvirii prin această infecție, adică a îmbolnăvirii simptomatice, a bolii care se manifestă cu anumite simptome. Încă nu știm dacă acest tip de vaccin previne și infecția fără boală simptomatică. Foarte probabil că această infecție este mult redusă ca risc, dar nu putem spune, în momentul de față, în baza datelor existente, dacă într-adevăr o persoană va fi protejată și față de infecția cu acest virus sau doar față de boala simptomatică. De exemplu, în poliomielită este fix același principiu. Vaccinarea antipoliomielitică cu virusul inactivat, administrat intramuscular previne îmbolnăvirea, dar nu previne întru totul circulația acestui virus, adică omul intră în contact cu acest virus, dar nu dezvoltă boala. Pe noi, în ultimă instanță, ne interesează să protejăm orice persoană față de îmbolnăvirea manifestă clinic, față de consecințele negative ale pandemiei, să nu mai avem oameni care se internează, să nu mai avem oameni care, din păcate, își pierd viața”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

”Dacă ne vaccinăm, nu ne îmbolnăvim într-un procent de peste 95%, adică nu facem nicio manifestare clinică. Repet, în baza datelor științifice existente la momentul actual, nu știm în ce măsură acest tip de vaccin previne și infecția asimptomatică. Chiar asumând faptul că s-ar putea produce acest tip de infecție asimptomatică, prin faptul că organismul are anticorpi, încărcătura virală va fi semnificativ mai scăzută decât la o persoană asimptomatică prin boală naturală și atunci riscul de transmitere este incomparabil mai redus. Deci, din punct de vedere epidemiologic, impactul va fi unul foarte, foarte mic”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare din România.

Mai multe articole despre:
valeriu gheorghita vaccin