MENIU

Valeriu Gheorghiță, anunț despre vaccinarea PRIORITARĂ a românilor din județele cu rată mare de infectare COVID-19

Vaccinare COVID-19 Foto: Pixabay.com

Medicul militar Valeriu Gheorghiţă a anunțat marți că în următoarea perioadă va începe vaccinarea cu prioritate a persoanelor eligibile din judeţele în care se înregistrează o incidenţă crescută a infectărilor. Pentu acest lucru, vor fi alocate mai multe doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru a ține boala sub control. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a precizat însă că NU se va pune problema anulării unor programări deja făcute în alte zone cu incidenţă mai scăzută a bolii. Declarațiile au fost făcute în conferința de presă săptămânală a Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). 

 

Șeful campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a precizat că se va începe alocarea, cu prioritate a mai multor doze de vaccin anti COVID-19 în zonele cu rate mari de infectare.

„Legat de vaccinarea cu prioritate a persoanelor eligibile, conform strategiei din județele în care se înregistrează o incidență cumulată crescută a cazurilor de COVID-19, Strategia națională de vaccinare împotriva COVID-19 „prevede printre alte criterii medicale și criteriul epidemiologic, care ne permite alocarea cu prioritate a vaccinurilor în județele care înregistrează o creștere disproporționat de mare a ratei de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 față de media națională.

Urmează să se definească acest prag de incidență de la care luăm în calcul atribuirea cu prioritate a acestor vaccinuri, să definim de asemenea perioada pentru care trebuie să înregistrăm această creștere, moment în care se declanșează, dacă vreți, un mecanism prin care vor fi organizate centre de vaccinare sau vor fi deschise noi linii de vaccinare în județul respectiv, pentru a crește și a accelera campania de vaccinare în județele afectate”, a anunţat Valeriu Gheorghiţă, marţi, în conferință de presă. 

Se vor respecta însă prioritizările conform strategiei pentru că în această etapă sunt cuprinse persoanele vulnerabile şi cele care deservesc activităţi esenţiale.
 
"În ceea ce priveşte definirea indicatorilor de la care urmează să luăm în calcul alocarea cu prioritate a acestor tipuri de vaccinuri, ele urmează a fi introduse în şedinţa CNCCI. În momentul în care vom avea date care ne vor crea perspectiva unui termen limită la care putem pune în practică acest scenariu, vom preciza aceste date. Ne dorim ca într-un termen de o săptămână, maxim două săptămâni, să putem avea aceste date stabilite”, a decclarat Valeriu Gheorghiţă.
 
Întrebat dacă se vor face rezerve de vaccin pentru aceste zone sau se vor anula programări ale unor persoane din alte judeţe, șeful campaniei naționale de vaccinare a răspuns că în mod "categoric" nu se pune problema anulării unor programări.

„Categoric, scenariul cu anularea programărilor nu este luat în calcul. Dar, acest aspect l-am luat în calcul și îl avem în vedere, și anume asigurarea unui număr de doze disponibile tocmai pentru a putea răspunde într-un interval rezonabil de timp, într-o situație în care observăm că într-un județ se depășește o anumită rată de incidență cumulată a cazurilor”, a menționat Valeriu Gheorghiță.