MENIU

Valentin Jucan: CNA NU MAI EXISTĂ. MORALITATEA PUBLICĂ TREBUIE APĂRATĂ CU ORICE PREȚ!

Valentin Jucan: CNA nu mai există

Un membru al CNA, Valentin Jucan, reacționează la criza din instituție.

1. Desființarea CNA este o prostie. Așa cum este o prostie să desființezi o instituție având ca motivație nefuncționalitatea ei. Orice incompetent ajuns cârmuitor știe să desființeze sau să disponibilizeze personal.
În cazul CNA sunt necesare ajustări în privința legii, mai exact o rigoare mai mare în privința alegerii președintelui CNA, dar și a membrilor. (Despre alte modificări și reprezentanții societății civile în Consiliu discutăm altă dată...)

Aș mai adăuga la capitolul prostie faptul că desființarea CNA ar presupune, pe de o parte, transferul legislației audiovizuale în alte legi (adică dizolvarea textelor reglementatoare în alte texte) și, pe de altă parte, numirea a 11 membri noi care la fiecare șase ani, toți, să își finalizeze mandatele. Inevitabil se vor suprapune cu ciclul electoral.

2. Sunt trei luni de când CNA este blocat total. Nu mai detaliez, știm care este motivul.
În acest moment suntem în faza unei încercări de deblocare a instituției prin modificarea Regulamentului de organizare și funcționare (ROF) într-o formă care să transparentizeze instituția și care să redea puterea Consiliului, putere confiscată abuziv de numita Laura Georgescu.

Adevărul este și că indiferența celor mai mulți membri i-a permis Laurei Georgescu să se desfășoare grobian asupra instituției.

Consensul a minim șase membri (numărul minim necesar pentru adoptarea unei decizii) a apărut ca urmare a scandalului public în care este înecată mai sus menționata doamnă, dar mai ales din cauza saturației la care au ajuns chiar și membrii CNA care au susținut-o pe șefa CNA. Târziu, cu prețul ducerii la disperare a angajaților, ducerii la pământ a credibilității instituției și ducerii unora pe la DNA, bine că s-au săturat.
Situația asta mă duce cu gândul la următoarea etapă din "viața" CNA:

3. Numirea în perioada septembrie-noiembrie a patru membri CNA concomitent cu desfășurarea campaniei electorale pentru alegerea Președintelui României.
Miză în CNA sau nu?
Încep cu o observație: NICIODATĂ membrii CNA care au avut susținerea PD/PDL nu au avut majoritate în Consiliu. Nu au avut-o nici alături de cei doi membri propuși de Administrația Prezidențială, nici împreună cu cei susținuți de liberali și nici măcar cu votul reprezentantului UDMR. Vroiam să clarific acest aspect.
Revin.
Cristina Trepcea și Narcisa Iorga își încheie mandatele în data de 14 octombrie a.c., Radu Călin Cristea pe 3 noiembrie iar Christian Mititelu pe 4 noiembrie.
Să detaliem.

- Cristina Trepcea.
Este propunerea Camerei Deputaților, susținută de PSD. nu are rost să întindem discuția tocmai în privința ei. Fără dubiu va obține un al treilea mandat în CNA. Și-l dorește.

- Narcisa Iorga.
Este propunerea Administrației Prezidențiale. Este membrul CNA cel mai vocal în sensul respectării "ad litteram" a legislației audiovizuale. Prin urmare deranjează pe cei din categoria "la umbra legii".
La momentul încheierii mandatului ei, actualul Președinte este încă în funcție, deci, poate să o nominalizeze din nou. Sunt, însă, din păcate, șanse mari ca actuala majoritate PSD din Parlament să respingă propunerea. Au făcut-o și în decembrie 2012 când au numit o parte a noilor membri CNA iar pe Ioan Onisei, fostul vicepreședinte al Consiliului, susținut de PDL, l-au respins. Practic locul Administrației Prezidențiale ar rămâne vacant până la instalarea noului Președinte. O eventuală numire s-ar putea face abia la începutul lunii februarie 2015, după alegerile prezidențiale, Crăciun, vacanță parlamentară.
Estimez, deci, că până în februarie-martie 2015, CNA va funcționa cu zece membri. Nimic deosebit. S-a mai întâmplat în 2011 după finalizarea mandatului lui Grigore Zanc (PSD), propus de Senat.

- Radu Călin Cristea.
La propunerea Guvernului, Cristea a venit în CNA susținut de liberali, în completarea mandatului eliberat prin demisie de Mihai Mălaimare. O situație de incompatibilitate l-a forțat pe Mălaimare să demisioneze.
Așa că PNL l-a propus pe Cristea care, înainte, a ocupat interimar și funcția de președinte-director general al TVR. Liberal convins, Cristea a trecut uregent de la "galben" la "roșu". Motivul este simplu: dorește un mandat întreg de membru CNA. Servil cu Antena3, îl va obține cu siguranță, cu atât mai ușor cu cât locul aparține Guvernului.

- Christian Mititelu. (Departe de a fi un Lord)
Membru CNA tot pe locul unde Guvernul face propunerea. Dânsul înțeleg că nu mai dorește un nou mandat. Nici nu mai are sprijin. Păcat că la sfârșitul carierei s-a asociat public și fără rușine cu imaginea și comportamentul mizerabil al Laurei Georgescu.

Așadar din patru mandate, două vor fi reconfirmate (Trepcea și Cristea), unul va rămâne vacant (ocupat acum de doamna Iorga) și numai pe unul va veni o persoană nouă în CNA, pe locul care, în sfârșit, va fi lăsat liber de Mititelu. Mandatul acesta aparține Guvernului. Pe cine credeți că va numi Victor Viorel Ponta? În niciun caz pe cineva care să îi ia locul Laurei Georgescu. (Deși, pe sub pragurile biroului președintelui Comisiei pentru cultură din Senat, așa ni se sugera.)

4. Ce va face un CNA configurat ca mai sus în această campanie electorală?
Simplu. Nimic. CNA nu mai există, mulțumită Laurei Georgescu și a celor care au susținut-o în interiorul și din exteriorul CNA.
Chiar și așa, cu un ROF îmbunătățit, să nu vă imaginați că majoritatea pe care am criticat-o până acum va reacționa altfel. Să nu uităm că finalul acestui an se joacă pe mize imense, iar PSD, partidul reprezentat în CNA de cei mai mulți membri, merge pe principiul "totul sau nimic". Redus jocul la nivelul de membru CNA, reprezentanții acestui partid vor proceda la fel. Cu șase membri CNA/PSD, fixați în consiliu până la sfârșitul anului...imaginați-vă ce urmează.
Peste mormanul de reclamații strâns până acum se va adăuga un altul, iar în spațiul audiovizual, în lipsa unui reglementator funcțional, se va produce un viol asupra moralității publice.
Nu îndrăznesc să mă gândesc la raportul privind Mecanismul de cooperare și verificare - MCV de la începutul anului viitor! Va fi un dezastru la capitolul audiovizual, în ciuda minciunilor sfruntate trase de Laura Georgescu pe la Ministerul justiției și prin vizitele ei la Comisia europeană, fără acordul CNA (deci fără mandat sau justificare financiară), pe bani publici.

5. O...bănuială. În cazul în care Victor Viorel Ponta va fi următorul Președinte al României, ce se va întâmpla cu Antena3 ?
Antena3 este o armă. Așa este folosită această televiziune specializată în "știri", ca armă politică.
Victor Viorel Ponta, politician între mai marii politicii românești se folosește de această armă; o are aproape și o îndreaptă spre cine dorește și cum dorește. Odată ajuns Președinte, adică pe cea mai de sus treaptă în ierarhia statului, Antena3 devine din aliat principala amenințare, căci de unde va fi să fie, Ponta numai în jos poate să meargă. Specialiștii în "știri" au deja mâna făcută în fabricarea de dosare de presă cu atacuri la persoană, denigrări, discreditări, e.t.c. Așa că eu cred că, încet dar sigur, cu cei șase membri PSD din CNA și cu vraful de reclamații deja strâns, Victor Viorel Ponta va reduce rapid la tăcere Antena3. Nu ar fi pentru prima dată când CNA ar discuta reclamații mai vechi de o jumătate an.

Țineți aproape...fiindcă nu știți ce pierdeți!

Mai multe articole despre:
CNA Laura Georgescu valentin jucan