MENIU

Vâlcov a recunoscut că a primit 1,5 milioane de euro de la Theodor Berna

<p>V&acirc;lcov a recunoscut că a primit 1,5 milioane de euro de la Theodor Berna</p>

Darius Vâlcov a recunoscut, cu ocazia audierii în calitate de inculpat, că a primit 1,5 milioane de euro de la omul de afaceri, Theodor Berna, pentru a-și exercita influența în vederea atribuirii unor lucrări către firma acestuia, Tehnologica Radion SRL, în cazul în care nu ar fi câștigat licitația, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a fostului ministru de Finanțe, într-un nou dosar.

Vâlcov a recunoscut că a primit banii atât cash, cât și prin intermediul unor societăți.

"De asemenea, inculpatul a declarat că a primit suma de 1,5 milioane euro, începând cu anul 2011, prin intermediul inculpatului Prina Minel Florin, administrator public la Primăria Slatina, acesta stabilind și modalitatea de plată. Totodată, inculpatul susține că știa de la Prina Minel Florin, Ramba Andrei Ovidiu și Șușală Lucian Petruț că o parte din bani au fost remiși și prin intermediul firmei Plus Confort SRL", se precizează în document.

În plus, Darius Vâlcov a formulat la DNA, pe 1 aprilie, un autodenunț în care preciza că în cursul anului 2012, după ce și-a dat demisia din funcția de primar, a discutat cu mai mulți apropiați, printre care și deputatul Daniel Ionuț Bărbulescu, despre înființarea unor firme și "dezvoltarea afacerilor în funcție de abilitățile fiecăruia".

"În cadrul respectivelor discuții, inculpatul le-a spus că îi poate împrumuta cu bani pentru a-i folosi în dezvoltarea afacerilor, dar în timp dorește să îi fie returnați. Cu privire la proveniența banilor, inculpatul a precizat că aceștia proveneau de la cele trei nunți și un botez, dar și din banii cash pe care îi avea în casă", se mai arată în referat.

Vâlcov a mai declarat și că persoanele cu care a discutat i-au propus ca o parte din profitul obținut să-i revină lui, iar el a acceptat. În plus, cu ocazia audierii în calitate de suspect, a recunoscut parțial anumite discuții pe care le-a avut cu apropiații săi, dar a susținut că a fost vorba doar de sfaturi prietenești pe care le-a dat în legătură cu înființarea și dezvoltarea unor afaceri.

"De asemenea, inculpatul nu a negat faptul că a remis sume de bani acestora, dar le-a justificat ca fiind împrumuturi, urmând ca banii să îi fie returnați de către aceștia pe măsură ce obțineau profit, iar la un moment dat să primească o cotă parte din afaceri. Totodată, inculpatul a recunoscut acuzațiile care i-au fost aduse, în sensul că 'societățile pe care eu le-am împrumut și la care urma să fiu beneficiar al unei cote părți din profit, au desfășurat activități comerciale, calitate în care eu eram incompatibil conform statului pe care îl aveam'", se precizează în referatul DNA.

Procurorii au apreciat că se impune luarea măsurii arestării preventive față de Darius Vâlcov, chiar dacă acesta a formulat și un autodenunț, deoarece faptele care i se impută prezintă un grad ridicat de pericol social.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins, marți, noua cerere a DNA privind arestarea preventivă a fostului ministru de Finanțe Darius Vâlcov, însă decizia nu este definitivă.

Mai multe pe Agerpres.