MENIU

Val de reacții după INCIDENTUL din Parlament: Liberalii, solidari cu ministrul Virgil Popescu. Ce ACUZAȚII îi aduc AUR

Incident Parlament / Inquam Photos / Ilona Andrei

Incidentul de ieri, din Parlament, a stârnit un val de reacții din partea PNL. Zeci de liberali au sărit în apărarea ministrului Virgil Popescu și au condamnat ieșirea lui George Simion, pe care au catalogat-o ca necontrolată și periculoasă. După scandalul de la tribuna Parlamentului, liderul AUR a postat pe pagina sa de socializare două capturi ale discuțiilor de pe un grup privat de Whatsapp al deputaților liberali. Acestea arătau un schimb de replici între Raluca Turcan, Sebastian Burduja și alți membri ai partidului, referitoare la eventuale măsuri pe care PNL trebuie să le ia în urma agresiunii lui Simion. După ce discuțiile au fost făcute publice, liberalii spun că au printre ei „turnători” la AUR. 

Într-o postare pe Facebook Virgil Popescu a anunțat că va depune plângere penală împotriva lui George Simion.

„Comportamentul agresiv pe care l-a avut liderul AUR George Simion la adresa mea nu are nicio scuză. (...) Vorbim aici de manifestări de violență verbală la adresa altui om, de instigare la ură, la nesupunere, la un comportament irațional. (...) Nu voi alimenta ura cu ură! Dar cred că liderul AUR trebuie să fie sancționat pentru ceea ce a făcut. De aceea anunț că voi depune plângere penală”, scrie ministrul Energiei pe Facebook.

Liderul PNL, Florin Cîțu, a caracterizat drept „îngrozitor” incidentul din Parlament. Președintele PNL afrmă că astfel de agresiuni trebuie sancționate drastic.

"Vom vedea ca putem sa facem in regulament ca astfel de evenimente sa nu se mai intample. Eu cred ca  astazi (ieri- n.r.) trebuiau chestorii sa intervina, sa-l ia, sa-l scoata din sala pe George Simion, nu pe ministru si dupa aceea ministrul putea sa depuna plangere. (...) Sa vii si sa agresezi fizic pe cineva trebuie sanctionat si de Parlament, si de autoritatile romane", a afirmat Florin Cîțu.

Și Nicolae Ciucă a reacționat în urma incidentul din Parlament. Premierul dezaprobă actul de agresivitate îndreptat împotriva unui membru al Guvernului şi face apel la decenţă şi responsabilitate.

Deputatul PNL, Florin Alexe, spune și el că „astfel de momente sunt inacceptabile în democrație”.

În pozele apărute în spațiul public cu conversațiile deputaților PNL, Alexe a postat o fotografie cu Virgil Popescu pe care a scris: #jesuisvirgil, în semn de solidaritate.

„Dacă vrem să redăm demnitatea Parlamentului, trebuie să reacționăm ferm în fața provocărilor extremiste. Trag nădejde că toate forțele democratice din spațiul public se vor coaliza pentru a stopa atacurile la adresa civilizației democratice”, argumentează deputatul PNL.

Deputatul Mircea Fechet a descris incidentul drept „inadmisibil”.

„George Simion a depășit o nouă limită și a arătat încă o dată că AUR nu este nimic altceva decât o formațiune nefrecventabilă și toxică”, a scris politicianul pe Facebook.


Și președintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, a avut o reacție pe rețelele de socializare.
„Dincolo de violența gesturilor în sine, vorbim de un atentat la democrația românească și la autoritatea statului român”, a scris Burduja.

Deputatul Cristian Băcanu acuză AUR că este "un partid extremist și o marionetă a Moscovei", iar Sorin Moldovan spune că AUR lucrează împotriva intereselor țării noastre.

„Până astăzi m-am ferit să îl numesc pe George Simion ca fiind extremist fiindcă îmi aduceam cumva aminte de perioada din legislatura trecută dar și de colegii de opoziție de atunci, cei de la USR”, susține Sorin Moldovan.