MENIU

Val de fracturi după ploaia înghețată. Mii de apeluri la 112 doar în București

Vremea rece, capricioasă şi efectele ei au solicitat extrem de mult serviciile de urgenţă şi camerele de gardă. Numai în Bucureşti, mii de oameni au sunat la 112 să ceară ajutor din pricina afecţiunilor cauzate de vreme. În multe dintre spitale pentru doctori programul de lucru a devenit un test de rezistenţă şi rapiditate.

De la prima oră, în camera de gardă de la Spitalul Universitar din Capitală se lucrează la foc automat. Diferențele de temperaturi chiar și de 20 de grade s-au tradus prin cozi la urgențe.

"Patologiile cronice se acutizează, pacienții devin foarte gravi, pacienții patologici de ordine neurologică s-au înmulțit, virozele și complicațiile lor sunt foarte prezente", a afirmat Silvia Nica, medic la Spitalul Universitar.

De la începutul sezonului și până în prezent, peste 116 mii de cazuri de viroză au fost diagnosticate. Tocmai de accea medicii ne sfătuiesc să evităm să ieșim pe cât posibil din casă pt că pe trotuar s-a format gheață.

Din cauza poleiului, numărul fracturilor a explodat.

”Dacă de obicei proportia pacienților cu fracturi este undeva la 20-30%, astăzi, dintre cei prezentați, aprox 70-75 % au fracturi”, a mai spus Nica. 

La numărul unic 112 au sunat peste 1.800 de bucureșteni.

”Resursele sunt limitate, nu avem nicun fel de creștere a personalului, față de situația binecunoscută, iar la momentul acesta s-a suplimentat”, spune Alis Grasu, maganer Ambulanță.

Și nu doar lipsa de personal îngreunează sistemul medical românesc. Pentru mulți dintre pacienți, ambulanțele sau unitățile de primiri urgență s-au transformat în cabinete de consultații. Din numărul persoanelor aduse cu salvarea la spital doar 35% sunt urgențe adevărate.

Mai multe articole despre:
meteo gheaţă fracturi