MENIU

Vaccinul universal anti-Covid, pe cale să devină o poveste de succes. Aşteptările experţilor români

Vaccin universal anti-Covid / Foto: Profi Media

Cercetători din mai multe ţări lucrează la un vaccin universal capabil să protejeze de orice virus din familia coronavirusurilor. Rezultate foarte bune au fost obţinute pe animale, iar experţii români cred că proiectul va da roade, chiar dacă nimeni nu poate fixa un orizont de timp.

Oameni de ştiinţă din SUA şi Marea Britanie lucrează deja la un supervaccin care ar trebui să anihileze orice mutaţie a coronavirusului. Altfel spus, acest vaccin ar fi eficient împotriva oricărei mutaţii a SARS-CoV-2 şi împotriva oricăror virusuri din familia coronavirus. Şi nu numai.

Adevarul.ro a discutat cu specialişti români importanţi despre acest proiect care ar urma să asigure omenirea nu numai împotriva Sars-CoV-2, ci şi contra viitoarelor posibile pandemii.

Reputatul doctor Theo Trandafirescu, profesor universitar la Facultatea de Medicină a Universităţii Mount Sinai din New York şi doctor la Queens Hospital Center, având triplă specializare – Medicină Internă, Pneumologie şi Terapie Intensivă, este convins că marile descoperiri din medicină urmează să apară pe bandă rulantă în următorii ani.

Trandafirescu consideră că tehnologia mRNA, utilizată la vaccinurile actuale anti-Covid produse pe Pfizer şi Moderna, va fi vârful de lance într-un viitor nu tocmai îndepărtat.

În ce priveşte aşa-numitul vaccin universal, reputatul doctor consideră că este realizabil. 

"S-a vorbit mult despre acest proiect, sunt convins că e realizabil. Iniţial va fi probabil strict pentru coronavirusuri, dar ulterior se va extinde şi se va ajunge şi la alte boli. La cum evoluează cercetarea şi medicina suntem mai aproape decât s-ar crede de acest moment. În opinia mea, vom învinge nu doar COVID-19, ci şi alte boli, iar tehnologia mRNA va fi cea care va face diferenţa pe viitor", a spus medicul. 

Cercetător la Universitatea Oxford, imunologul Ştefan Dascălu a explicat cum ar trebui să acţioneze un astfel de vaccin, capabil să neutralizeze orice virusuri din familia coronavirusurilor. 

"Vorbim de un vaccin universal care ar ţinti răspunsul imun asupra unor zone din virus care sunt conservate, care nu se pot schimba. În prezent, vaccinurile vizează proteina spike, componentă a virusului supusă de regulă mutaţiilor. Un astfel de super vaccin ar acţiona direct asupra nucleului virusului, care e mult mai conservat şi nu suferă transformări. Partea bună ar fi că un astfel de vaccin nu va fi susceptibil să scadă în eficienţă în urma apariţiei noilor tulpini şi ar neutraliza orice mutaţii", consideră Dascălu.