MENIU

Vaccinul Johnson & Johnson - AUTORIZAT în SUA. Este primul ser care se administrează într-o singură doză

Vaccinul Johnson & Johnson, introdus în campania de imunizare din SUA

Agenția americană pentru Medicamente (FDA) a acordat autorizația de urgență pentru lansarea pe piață a vaccinului dezvoltat de compania farmaceutică Johnson & Johnson, denumit Janssen COVID-19. Serul folosește un vector viral și se administrează în doar o doză persoanelor de peste 18 ani. În plus, poate fi păstrat la temperatura frigiderului.

Vaccinul utilizează ca suport un alt virus mai puţin virulent, transformat pentru a-i adăuga instrucţiuni genetice de la o parte a virusului responsabil pentru COVID-19. Odată ajuns în celule, se produce o proteină tipică SARS-CoV-2, educând sistemul imunitar să o recunoască.

Potrivit testelor clinice, serul are o eficacitate de 85,9% împotriva formelor severe ale bolii. În ceea ce privește formele moderate, eficacitatea a fost de 66,1%.

Majoritatea efectelor secundare observate au fost durere la locul injecţiei, cefalee, oboseală şi dureri musculare. 

Guvernul american a anunțat că săptămâna viitoare vor fi distribuite cel puțin trei milioane de doze. În total, până la sfârșitul lunii iunie, compania americană s-a angajat să livreze 100 de milioane de doze. Astfel, cu cele încă 600 de milioane de doze comandate în total de la companiile Pfizer şi Moderna, SUA își vor putea imuniza aproape întreaga populație până la sfârşitul lunii iulie, potrivit Agerpres. 

SUA, cea mai afectată țară din lume de pandemie, a raportat până acum peste 29,2 milioane de infectări și 524.680 de decese.