MENIU

Vaccinarea pacienților internați în unitățile medicale de stat și private, PRIORITATEA ABSOLUTĂ în perioada următoare. Cum va decurge procesul de imunizare

Imagine spital

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare anti-Covid (CNCAV), a declarat, astăzi, într-o conferință de presă, că prioritatea o reprezintă, în perioada imediat următoare, vaccinarea pacienților internați în unitățile medicale și private din țară. 

"Activitatea de vaccinare poate începe deja în spitalele unde există deja un centru de vaccinare. Folosind aceleași credențiale, id-uri ale centrelor deja organizate în unitățile sanitare respecvtie.

În prima etapă de vaccinare anti-Covid au fost peste 300 de centre în spitale, acum mai sunt 100 centre care mai figureaza în baza de date", a spus Gheorghiță, în conferința săptămânală de presă susținută la Palatul Victoria.

Potrivit medicului militar, fiecare spital va avea un coordonator de vaccinare, care trebuie să facă parte din Serviciu de prevednire a infecțiilor. În plus, se vor constitui echipe mobile calibrate în funcție de numărul de secții și de paturi existente. 

Șeful CMCAV a precizat că pentru imunizarea bolnavilor se pot utiliza toate tipurile de vaccin, însă preferabil este serul de la Johnson&Johnson care se administrează într-o singură doză, și asta deoarece în cazul celorlalte vaccinuri durata de rapel depășeșete perioada internării.

Dacă, touși, imunzarea se va face cu un alt ser decât cel de la Johnson&Johnson și se depășește perioada de internare, atunci pacientul se va putea prezența la un centru de vaccinare din zona de reședință pentru a face rapel, cu prezentare directă, respectiv fără programare în prealabil.