MENIU

Vaccinarea anti-COVID-19 la femeile gravide. Dau sau nu?

Pot fi vaccinate femeile însărcinate? Ce riscuri implică?

În ciuda controverselor din perioada de testare a vaccinurilor, medicii susțin că femeile însărcinate trebuie imunizate. Și asta pentru că gravidele infectate fac parte dintr-o categorie de risc maxim. 

„Gravidele fac parte dintr-o categorie de risc maxim, gravitatea bolii este de trei ori mai mare la gravide. Pe de o parte, nevoia de terapie intensivă este mai mare la femeile gravide”, susține medicul ginecolog Iosif Niculescu. „De asemenea, există riscul expunerii pentru anumite categorii profesionale și combinând aceste două lucruri, trebuie să considerăm vaccinarea unor anumite femei gravide, sau care alăptează”, consideră ginecologul. 

Femeile însărcinate nu au fost incluse în studiile privind siguranță și eficientă vaccinurilor COVID-19, dar s-a constatat că unele participante au fost fie însărcinate fără să știe acest lucru, fie au rămas însărcinate în cursul studiului.

În consecință, există foarte puține date cu privire la siguranță acestor vaccinuri la femeile gravide. Rezultatele au arătat că nu s-au înregistrat reacții adverse în micul grup de femei însărcinate și că vaccinul s-a dovedit eficient, însă sunt necesare mai multe date cu privire la această categorie de populație.

Experții consideră că este puțin probabil că vaccinurile cu ARNm să prezinte un risc pentru femeia gravidă sau pentru făt, deoarece aceste vaccinuri nu conțin virus viu. Recomandarea specialiștilor este că femeile însărcinate care fac parte dintr-un grup căruia i se recomandă vaccinarea (de exemplu, personalul medical), pot alege să fie vaccinate.

De asemenea, femeile care alăptează nu au fost incluse în studiile clinice, însă, conform specialiștilor, vaccinurile ARNm nu sunt considerate a fi un risc pentru sugarul alăptat. Mai mult, experții susțin că proaspetele mame nu trebuie să amâne alăptarea după ce au fost vaccinate.

Mai multe articole despre: