MENIU

Vacanță doar în calendar: bucureștenii, înghesuiți ca sardelele în garniturile de metrou. Pericol ridicat de infectare cu COVID

Metrou - imagine de arhivă 

Chiar dacă este vacanță și mijloacele de transport în comun ar trebui să fie ceva mai libere, acest lucru se întâmplă doar în teorie pentru că în practică lucrurile stau complet diferit. Sufocați de canicula apăsătoare, românii au luat cu asalt metroul bucureștean, deși nici transportul public de suprafață nu este mai lejer în această perioadă, așa cum poate că ne-am fi așteptat. Totuși, metroul este de-a dreptul supraaglomerat încă de la primele ore ale dimineții. Oamenii stau lipiți unul de altul, foarte puțini dintre ei mai poartă mască de protecție, în condițiile în care numărul de infectări cu COVID-19 s-a dublat în doar o săptămână. Autoritățile vorbesc deja despre un posibil val 6 și fac recomandări privind portul măștii de protecție la interior. 

Oamenii se înghesuie ca sardelele încă de la primele ore ale dimineții, la metroul bucureștean. Atât ieri, cât și astăzi, înainte de ora 8:00, abia prindeai "un loc" în picioare pe cea mai circulată magistrală, Berceni-Pipera, asta chiar dacă trenurile circulă la intervale mici de timp, dedoar  4 minute între ele pe Magistrala 2 (Berceni-Pipera) între orele 6.45 – 9.00.

Conform programului publicat pe site-ul Metrorex, acesta este cel mai scurt interval la care circulă trenurile, dintre toate magistralele și toate intervalele orare, relatează G4Media.ro.

Chiar și în aceste condiții și în lipsa elevilor și a studenților, care sunt în vacanță, călătorii stau lipiți unul de altul, în multe dintre situații putând să simți, practic, în ceafă sau pe față respirația celuilalt. Cu toate acestea, doar câțiva poartă mască de protecție, în ciuda riscurilor la care se expun ca urmare a unei explozii a cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19, semn că pandemia nu s-a terminat încă.

Autoritățile vorbesc deja de cifre de până în 10.000 de noi cazuri, înregistrate în ultima săptămână. Vorbim, practic, despre o dublare a numărului de infectări, de la o săptămână la alta, lucru recunoscut chiar de ministrul Sănătății, deputatul PSD Alexandru Rafila. Specialiștii recomandă din nou portul măștii la interior având în vedere că este de așteptat ca cifrele să continue să crească.

"În ultima săptămână, s-au înregistrat aproape 8.000 de cazuri, mai exact 7.726 de cazuri. Un procent important de 1307 sunt pacienți reinfectati, care au trecut prin boală în ultimele 92 de zile. În unitățile sanitare de profil, numărul persoanelor infectate este de 922. În ATI sunt internate 52 de persoane, jumătate nevaccinate și jumătate vaccinate.

(...) Sfatul meu e să utilizeze masca în interior, când călătoresc cu avionul sau autobuzul. Din câte știu festivalurile sunt în aer liber, iar transmisabilitatea e mai redusă”, a declarat, luni, Rafila, răspunzând unei întrebări a jurnaliștilor.