MENIU

Va fi sau nu o CRIZĂ alimentară în 2022? Ce spune Ministrul Agriculturii. Fermierii sunt în PANICĂ. Urmează un an greu pentru sectorul AGRICOL

Adrian Chesnoiu FOTO: Facebook

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a fost invitat în cadrul emisiunii ‘’100%’’ de pe Realitatea PLus, acolo unde a vorbit pentru prima oară despre o viitoare criza alimentara.  Acesta a declarat ca trebuie sa ne pregatim, pentru ca o criza în acest domeniu nu poate fi ocolita. 

Adrian Chesnoiu a declarat că ‘’riscuri există în orice domenii. Avem cel mai bun exemplu, criza din energie si gaze. Energia s-a scumpit așa de mult încât a impactat foarte multe domenii de activitate. Evident ca nici agricultura nu va fi ocolită de această criza, din păcate. Fermierii sunt îngrijorați că aceasta criza se va putea extinde pe o perioada lunga’’.

Ce-a mai mare criza, spune Ministrul Agriculturii, a început deja. Acesta s-a referit la industria de panificație si morărit. Una deja afectată de criza. 

Chesnoiu a declarat ca ‘’industria de panificație si morărit se lovește deja de o criza, pentru ca acolo se intersectează 3 factori de risc. Prețul energiei, prețul gazelor si prețul materiilor prime. Toate crescând exponențial, vor afecta pe termen lung prețurile la alimente si panificație. 

La Ministerul Agriculturii, încă de la preluarea mandatului, am dorit sa punem pe o linie de normalitate, relația pe care Ministerul Agriculturii o are cu fermierii!’’.

Ministrul a spus ca a aplicat la rectificarea bugetară întregirea plăților necesare programelor pe care trebuia ministerul sa le plătească pana la finalul anului. Si pot sa va spun ca am tras o linie, în 25 noiembrie execuția bugetară a Ministerului Agriculturii era de 61 % iar astăzi este de 92 %.’’, a mai declarat Adrian Chesnoiu. 

Adrian Chesnoiu a sustinut că este alături de fermieri si ii asigurare ca lucrurile vor merge către o direcție buna în viitor. Spera ca printr-o bună comunicare si gestionare, sa depășească o posibilă criză care se arată la orizont.