MENIU

USR vrea din nou la GUVERNARE și respinge ARMISTIȚIUL. Cioloș: Putem face parte dintr-un guvern condus de generalul Ciucă

Dacian Cioloș, președintele USR

USR respinge ideea unui armistițiu, așa cum a propus Nicolae Ciucă și se oferă să revină la guvernare. " Din punct de vedere al USR, România are nevoie de o majoritate, nu de un armistițiu, iar această majoritate are șanse acum. Pentru noi, PNL și USR nu sunt adversari și am propus premierului desemnat soluții să reclădim majoritatea", a declarat marți seară liderul formațiunii, Dacian Cioloș.Putem face parte dintr-un guvern condus de generalul CiucăClaudiu Năsui, fost ministru al Economiei în Cabinetul Cîțu, a anunțat că USR dorește refacerea coaliției și este dispusă la negocieri, dar refuză categoric un armistițiu cu PNL. În scurt timp, liderii USR vor avea o sedință în cadrul căreia vor adopta o poziție oficială, ce va fi transmisă de Dacian Cioloș. 

"Există deschidere din partea USR de a ne așeza la masă și să discutăm condițiile colaborării la guvernare. Cu cât mai repede ne așezăm la masă, cu atât vom avea un guvern stabil.", a declarat Cioloș.

"Dacă își doresc cu adevărat să formăm o majoritate hai să ne așezăm la masă și să construim o majoritate. Un Guvern minoritar are un grad ridicat de instabilitate. Câtă vreme se poate construi o majoritate pe asta trebuie să ne așezăm la masă.

Când au fost propuneri și au vizat măsuri de criză celelalte partide au colaborat. La fel și în ultimele zile, partidele au colaborat. Ați văzut și azi iar partidele discută între ele. E nevoie de mai mult, de un Guvern stabil”, a spus Dacian Cioloș.

Anterior, și Claudiu Năsui prezentase o poziție asemănătoare.

„Există doar două opţiuni pentru USR, fie suntem la guvernare şi facem reforme, fie nu suntem la guvernare. Ideea că facem un fel de armistiţiu (...) nu este o opţiune pentru noi şi nu este o soluţie pentru români”, a declarat Claudiu Năsui, marți, la o televiziune de știri.  

„Noi suntem de acord cu doar a vota un Guvern minoritar, în schimb suntem de acord cu refacerea coaliţiei, aşa cum a fost ea iniţial”, a spus Claudiu Năsui, referindu-se la formarea coaliției, în decembrie 2020.

Fostul ministru USR a mai explicat că USR este dispusă să revină la guvernare cu respectarea unor condiţii privind persoanele care se vor afla pe lista de miniştri. Năsui a mai precizat că în protocolul iniţial al coaliţiei „nu stabilea alt partid ce miniştri propune celălalt partid”. 

Despre varianta unui guvern minoritar PNL-UDMR, pentru o perioadă scurtă de timp, Năsui a anunțat că „nu există armistiţiu politic când e vorba de împărţirea banilor publici. Oamenii aceştia, ceea ce îşi doresc este să împartă aceşti bani din PNRR şi din PNLD, şi asta este una dintre motivaţiile principale care îi mână să se alieze, iar lucrul acesta a dus la ieşirea USR de la guvernare”.