MENIU

USR face un pas înainte: aprobă programul și echipa guvernamentală. Comitetul Politic, convocat duminică

Dacian Cioloș. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

USR va continua discuțiile cu PNL și UDMR, foștii parteneri de coaliție, pentru formarea unei majorități și, în paralel, va elabora programul de guvernare și o listă de miniștri. Anunțul a fost făcut miercuri seară, după ședința Biroului Național.

Biroul Naţional al USR s-a reunit după prima întâlnire a premierului desemnat, Dacian Cioloș, cu liderii PNL, UDMR și al minorităților naționale. Discuțiile în vederea formării unei majorități nu s-au încheiat cu o concluzie, o nouă întâlnire urmând să aibă loc vineri. 

Dacian Cioloș, o nouă întâlnire, vineri, cu PNL și UDMR: Să vedem dacă PNL își asumă responsabilitatea, ei n-au venit cu propunere de premier

Miercuri seară, Biroul Naţional al USR a analizat toate scenariile. 

”În aşteptarea deciziilor din forurile interne ale acestor acestor partide, Biroul Naţional al USR convoacă pentru duminică, la ora 18:00, Comitetul Politic, "având un singur punct pe ordinea de zi - analiza şi aprobarea programului de guvernare şi a echipei guvernamentale”, se arată într-un comunicat. 

Cioloș a subliniat că prioritare sunt discuțiile privind refacerea coaliției. 

”Pentru mine, în calitate de prim-ministru desemnat, lucrurile sunt clare. Vom căuta să reformăm coaliţia cu PNL şi UDMR şi pentru asta fac tot ce este posibil pentru a negocia o formulă de guvernare cu preşedinţii celor două partide. Însă, în paralel cu această încercare de negociere, am luat câteva decizii pentru că avem un calendar clar şi scurt pentru a prezenta un guvern în Parlament şi asta se va întâmpla şi dacă ajungem la un acord, şi dacă nu. În aceste condiţii, Biroul Naţional al USR a decis să continue discuţiile cu foştii parteneri, în paralel cu redactarea unui program de guvernare şi propunerea unei liste de miniştri. Dorinţa noastră e refacerea coaliţiei, iar în cazul în care negocierile durează mai mult decât perioada formală sau eşuează e nevoie să oferim o soluţie funcţională pentru un nou guvern”, a transmis liderul USR.

Citește și: ”Florin Cîțu: Dacian Cioloș are responsabilitatea de a găsi o majoritate. Este clar că NU mai există coaliția PNL-USR”