MENIU

Care este planul USR dacă opinia Comisiei de la Veneția va fi ignorată

Dragnea, artizanul Legilor justiției

Președintele USR, Dan Barna, spune că partidul pe care îl conduce va depune în regim de urgență în Parlament un proiect de modificare a celor trei legi ale Justiției potrivit recomandărilor Comisiei, după ce acestea vor fi promulgate. Asta în cazul în care CCR nu va ține cont în analiza sa de opinia preliminară a Comisiei.

USR cere CCR să ia act de recomandările Comisiei de la Veneția în analiza de constituționalitate la legile justiției.

"Comisia de Veneția confirmă ceea ce USR a strigat, inclusiv la portavoce, în Parlamentul României: legile justiției date de majoritatea PSD-ALDE știrbesc independența justiției și reprezintă un mare pas înapoi pentru România", a declarat Dan Barna.

Ceea ce Curtea Constituțională a României s-a făcut că nu vede, ba dimpotrivă, a dat și o mână de ajutor la subordonarea Justiției unui ministru numit politic, a văzut clar Comisia de la Veneția, spune Barna.

Comisia de la Veneția a publicat, vineri, o opinie preliminară extrem de dură cu privire la cele trei Legi ale justiției modificate de PSD-ALDE. "Există aspecte importante introduse de cele 3 proiecte care sunt de natură să submineze independența judecătorilor și procurorilor din România precum și încrederea publică în justiție", spune una dintre concluziile raportului european.

USR îi recomandă lui Valer Dorneanu, șeful CCR, să ia puțină distanță față de Liviu Dragnea și să observe mai limpede că legile Justiției, codurile penal și de procedură penală, nu servesc statului de drept și interesului superior al României și cetățenilor ei.

Vineri 13 pentru PSD-ALDE. Comisia de la Veneția desființează Legile Justiției

"Independența procurorilor și judecătorilor este subminată!

Comisia de Veneția confirmă ceea ce USR a strigat, inclusiv la portavoce, în Parlamentul României: legile justiției date de majoritatea PSD-ALDE știrbesc independența justiției și reprezintă un mare pas înapoi pentru România!

USR cere CCR să ia act de recomandările Comisiei de la Veneția în analiza de constituționalitate la legile justiției. În caz contrar, vom depune în regim de urgență în Parlament un proiect de modificare a celor trei legi ale Justiției potrivit recomandărilor Comisiei, după acestea vor fi promulgate.

Comisia a criticat și procedura de adoptare pe repede înainte, fără consultări, studii de impact și fără să fie așteptată opinia ei, așa cum a fost recomandat României de către instituțiile europene.

Și noi am acuzat-o, pentru că servește unui singur scop: salvarea penalilor. Sperăm ca după ce această opinie a ajuns la București să o citească și Liviu Dragnea și să renunțe la planurile de a arunca complet în aer ordinea politică și legală prin adoptarea prin OUG a codurilor penale sau a legilor justiției.

Ceea ce Curtea Constituțională a României s-a făcut că nu vede, ba dimpotrivă, a dat și o mână de ajutor la subordonarea Justiției unui ministru numit politic, a văzut clar Comisia de la Veneția.

Poate că puțină distanță față de Liviu Dragnea l-ar ajuta și pe Valer Dorneanu să observe mai limpede că legile Justiției, codurile penal și de procedură penală, nu servesc statului de drept și interesului superior al României și cetățenilor ei.

Limitarea atribuțiilor președintelui României și ale Consiliului Superior al Magistraturii la numirea și revocarea procurorilor șefi și întărirea puterii unui ministru numit politic este riscantă pentru continuarea luptei anti-corupție, în contextul în care există tensiuni între politicieni și procurori. Mai sunt multe alte critici, le las juriștilor din USR să le analizeze, dar concluzia Comisiei este fără echivoc: unele articole din cele trei legi subminează independența procurorilor și judecătorilor", a scris Dan Barna pe Facebook.

Mai multe articole despre:
USR comisia de la venetia