MENIU

USR acuză PNL și PSD că au votat împotriva eliminării pensiilor speciale: ”Prioritatea continuă să fie privilegiile pentru baroni”

Parlamentul României

Pensiile speciale ale aleșilor locali, nou motiv de scandal! USR i-a acuzat joi pe liberali și pe social-democrați că au votat împotriva eliminării acestora, susținând că, în plină criză, privilegiile baronile continuă să fie o prioritate. 

”PNL și PSD au votat astăzi, în Comisia Juridică, împotriva proiectului USR de eliminare a pensiilor speciale pentru primari și președinți de Consilii Județene.
În plină criză a scumpirilor și în plin val patru, astăzi prioritatea PNL și PSD continuă să fie privilegiile pentru baroni.
Urmează votul final din Camera Deputaților. USR continuă lupta împotriva pensiilor speciale”, se arată în mesajul postat pe Facebook.


Articolul vizat de modificarea legislativă prevede:

„Indemnizaţia pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al consiliului judeţean şi vicepreşedinte al consiliului judeţean

(1) Persoanele care începând cu anul 1992 au deţinut calitatea de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean şi care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare reduse aşa cum sunt prevăzute de legislaţia privind sistemul de pensii publice sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie lunară pentru limită de vârstă.

(2) Indemnizaţia pentru limită de vârstă reprezintă suma de bani acordată lunar persoanelor care au exercitat calitatea de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean.

(3) Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene beneficiază de indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

(4) Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate, cu condiţia ca persoanele prevăzute la alin. (1) să fi exercitat cel puţin un mandat complet de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean.

(5) Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

(6) În situaţia în care persoanele prevăzute la alin. (1) au exercitat mai mult de trei mandate diferite, acestea pot opta pentru oricare dintre aceste mandate pentru a fi luate în considerare la stabilirea indemnizaţiei pentru limită de vârstă, în limita prevăzută la alin. (4).

(7) În cazul exercitării unor mandate diferite în condiţiile prevăzute la alin. (4), la calculul indemnizaţiei lunare pentru limită de vârstă se vor avea în vedere indemnizaţiile lunare brute aflate în plată, corespunzătoare pentru fiecare funcţie, potrivit g4media.