MENIU

USA TODAY: "Ce mai contează un pic de corupţie în România?"

USA TODAY: "Ce mai contează un pic de corupţie în România?"

"Ce mai contează un pic de corupţie în România?" Aşa comentează ironic site-ul USA Today modificările legislaţiei penale din România. Ordonanţa de urgenţă şi protestele de stradă au fost tratate pe larg de presa internaţională, care remarcă faptul că micile abuzuri sunt acum permise într-o ţară marcată de corupţie. 

Titlurile din presa internaţională spun totul despre cum este văzută acum lupta anticorupţie din România. Site-ul olandez NOS care lucrează pentru televiziunile de stat notează că Guvernul României crede că trebuie să existe un pic de corupţie. 

Pe aceeaşi idee merge şi postul de televiziune USA Today, care titrează mare – "Ce mai contează un pic de corupţie în România?"

Tot peste Ocean, jurnaliştii de la New York Times scriu că Guvernul României a dat o lovitură puternică efortului din ultimii ani de a reduce corupţia. Iar ziariştii cotidianului Washingotn Post observă că acum există două feluri de corupţie în România. Una la nivel mare, care poate atrage după ea pedepse cu închisoarea, şi corupţia de nivel acceptabil care aduce doar o ridicare din umeri. 

Ziarul The Guardian scrie despre faptul că vestea a picat la Bucureşti la 10 seara, dar acest lucru nu a împiedicat 12.000 de oameni să iasă la proteste două ore mai tîrziu în capitală, iar alţi 10.000 în alte oraşe din ţară. 

Postul iranian de televiziune Press Tv a relatat într-un material video despre faptul că manifestanţii furioşi au strigat sloganuri precum Trădătorii şi Hoţii.

Postul german Deutsche Welle spune că, potrivit estimărilor, aproximativ 2.500 de oameni vor fi eliberaţi din închisori. 

Agenţia de ştiri France Presse scrie despre faptul că schimbările din lege îi vor permite liderului Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, să evite urmărirea penală. Iar Reuters preia declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, conform căreia marţi a fost o zi de doliu pentru statul de drept. Ambele agenţii amintesc faptul că România este una dintre ţările cele mai corupte din Uniunea Europeană.