MENIU

Ursula Von der Leyen, în banca acuzațiilor! Cine dă în judecată Comisia Europeană pentru nepublicarea textelor dintre Leyen și șeful Pfizer

Continuă scandalul dozelor de vaccin. New York Times dă în judecată Comisia Europeană pentru a forța publicarea mesajelor private dintre Ursula von der Leyen și șeful Pfizer. 

Publicația americană The New York Times a acționat în instanță Comisia Europeană întrucât executivul comunitar nu a prezentat mesaje text între președintele acestuia, Ursula von der Leyen, și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla. Mesajele care ar putea conține informații importante despre achizițiile de vaccinuri antiCovid, în valoare de miliarde de euro, pe care Uniunea Europeană le-a achiziționat în timpul pandemiei.

Scandalul a pornit în aprilie 2021, după ce New York Times a scris că șefa Comisiei Europene a discutat direct, prin SMS, cu șeful Pfizer pentru achiziționarea a 1,8 miliarde doze de vaccin, fără ca negocierea să urmărească procedura legală. 

Comisia Europeană are obligația de a prezenta mesajele dintre Ursula von der Leyen și directorul executiv al companiei farmaceutice Pfizer, Albert Bourla, susține New York Times, în acțiunea pe care a înaintat-o la Curtea Europeană de Justiție.

Cazul a fost depus pe 25 ianuarie și a fost publicat luni în registrul public al Curții Europene de Justiție, dar momentan nu sunt disponibile informații detaliate online, informează Politico.eu.

Procesul survine după o anchetă efectuată în ianuarie 2022 de avertizorul european de integritate Emily O’Reilly, care a descoperit o administrare defectuoasă în tentativele Comisiei Europene de a recupera mesajele de tip text, pe baza cererii de acces înaintate de jurnalistul Alexander Fanta, de la site-ul netzpolitik.org. Investigația avertizorului a arătat că CE nu a cerut explicit biroului președintelui comisiei să caute mesajele text.

Comisarul european pentru Valori și Transparență, Věra Jourová, a susținut în răspunsul oferit avertizorului că mesajele text ar fi fost șterse "din cauza naturii lor efemere, cu existență pe termen scurt".

În ianuarie anul trecut, mai mulți europarlamentari și activiști europeni au criticat lipsa de transparență, după ce Comisia a invocat un regulament învechit ca să nu facă publice mesajele text schimbate de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu șeful companiei Pfizer, în care erau negociate contractele de miliarde de euro pentru vaccinuri.

Ziarul german Bild a deschis o serie de procese împotriva Comisiei Europene, solicitând publicarea documentelor legate de negocierile pentru cumpărarea de vaccinuri antiCovid produse de Pfizer/BioNTech și AstraZeneca. Mai multe dintre aceste cereri au fost respinse de instanțe, dar Bild a obținut câteva documente despre negocieri, inclusiv corespondența prin email începând din iunie 2020.