MENIU

Urmele gloanțelor trase la Revoluţia din 1989 se văd încă în București. VIDEO realitatea.net

Urmele gloanțelor trase la Revoluţia din 1989 se văd încă în București, deşi au trecut 29 de ani de atunci. Jurnalistul realitatea.net Cristian Otopeanu a avut ideea să filmeze principalele clădiri din Capitală care conţin mărturii vizibile ale evenimentelor sângeroase din decembrie 1989

 

De Cristian Otopeanu

13.289.925 de gloanţe s-au tras la Revoluţia din 1989, în întreaga armată, în perioada 22 decembrie 1989 - 30 decembrie 1989, potrivit Registrului istoric din 1989, din Dosarul Revoluţiei. Cele mai multe gloanţe au fost trase în perioada 22 decembrie, ora 13:00, după fuga lui Nicolae Ceauşescu, şi 27 decembrie 1989, ora 16:00, anume 12.632.670 de cartuşe.

La 29 de ani de la Revoluţia din 1989, multe dintre urmele de gloanţe au fost șterse odată cu refacerea fațadelor, când clădirile au fost anvelopate termic sau atunci când faţadele imobilelor au fost tencuite ori zugrăvite. Totuşi, mai există şi astăzi destule mărturii ale istoriei, iar www.realitatea.net a mers în centrul Bucureştiului şi le-a filmat.

1. VILELE DE VIS-A-VIS DE TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ

Vis-a-vis de sediul Televiziunii Române, din Calea Dorobanților, mai există câteva vile pe ale căror ziduri au rămas urme adânci ale gloanţelor trase în zilele tulburi de la Revoluţie. Multe urme de gloanțe au fost șterse, în momentul în care au fost refăcute faţadele vilelor din bulevard, dar cine priveşte cu atenţie va remarca faptul că s-au mai păstrat câteva mărturii vizibile

2. ZONA PIEŢEI REVOLUŢIEI (FOSTA PIAŢA PALATULUI)

Redenumită Piața Revoluției după 1989, fosta Piața Palatului a fost punctul principal de comandă atât al vechii puteri, cât şi al celei nou instaurate. Aici se afla Comitetul Central al Partidului Comunist Român (CC al PCR, în prezent sediul MAI), dar și alte clădiri importante. Multe imobile din zonă păstrează încă urmele gloanţelor trase la Revoluţie, mai ales fostul CC al UTC (intrarea Jean Georgescu) şi curtea interioară a fostului sediu CC al PCR, actualmente sediul MAI.

3. BULEVARDUL NICOLAE BĂLCESCU

Într-un bloc cu terase, de pe bulevardul Bălcescu, s-a tras masiv la Revoluţie. Situat lângă Biserica Italiană, imobilul prezintă urme de gloanţe şi astăzi, la ultimul etaj. De asemenea, blocul Wilson, construit în stil art deco acum 100 de ani şi prăbuşit parţial la cutremurul din 1977, conţine urme de gloanţe vizibile la ultimele etaje, pe fațada din strada Dem I. Dobrescu.

Vezi mai jos imaginile filmate de jurnalistul Cristian Otopeanu!

 

 

.