MENIU

Urșii Koala, pe cale de dispariție: cum s-a ajuns aici

Urșii Koala se numără printre cele mai adorabile animale, deoarece sunt rotunjori și pufoși și te duc cu gândul la jucăriile din pluș. Dar știai că numărul lor a scăzut semnificativ? Drept urmare, specia este pe care de dispariție. Care este motivul?

De exemplu, în Australia au rămas mai puțin de 80.000 de ursuleți Koala. Încă nu se știe cu exactitate câte exemplare au mai rămas în Queensland, New South Wales, Victoria, South Australia și Australian Capital Territory – cert este că aceștia sunt vulnerabili în fața amenințărilor.

Cele mai mari amenințări care au dus la dispariția multor urși Koala sunt defrișările, bolile și efectele schimbării climatice. „Atunci când numărul de urși Koala ajung sub o valoare critică, aceștia nu mai pot produce următoarea generație, ducând într-un final la dispariția speciei”, avertizează specialiștii.

Urșii Koala sunt pe cale de dispariție. Cum s-a ajuns aici?

Încă din anul 2012, urșii Koala au fost declarați ca fiind pe cale de dispariție în Queensland, unde numărul acestora a scăzut cu 53%, în New South Wales cu 26%, în Victoria cu 14% și în South Australia cu 3%.

De asemenea, urșii Koala din Victoria și South Australia, mai sunt amenințați și de lipsa de diversitate genetică.

Însă, cea mai mare amenințare în fața căreia această specie de urși sunt foarte vulnerabili o reprezintă pierderea habitatului. De regulă, acesta este format din păduri de eucalipt, care sunt esențiale pentru supraviețuirea speciei.

„Dacă aceste păduri nu sunt protejate, restaurate și extinse pe porțiuni mai mari, atunci urșii Koala își vor păstra în continuare statutul de a fi pe cale de dispariție din punct de vedere funcțional – și adeseori, după acest punct, nu se mai pune problema dacă vor dispărea, ci când”, mai avertizează specialiștii.

Urșii Koala sunt animale sociale, care fac parte din grupuri complex organizate. Astfel, fiecare comunitate are un mascul dominant și fiecare Koala are propriul copac-casa, care este diferit de cei ai vecinilor lui. De aceea, de fiecare dată când habitatul le este distrus, înlocuit cu case sau drumuri, Koala își pierde locul, așa cum oamenii își pierd locuințele în urma unui dezastru.

Sursă