MENIU

Uniunea Europeană acuză 2 puteri militare că furnizează armament și tehnică militară Rusiei

razboi Ucraina ProfiMedia

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Jospe Borrell, consideră că Republica Chinenză nu furnizează arme Rusiei, dar sunt alte 2 puteri, mult mai mici, care fac acest lucru.  

Joi, într-un interviu acordat postului de radio spaniol "Onda Cero", şeful diplomației UE a declarat că "în acest moment trebuie spus că China a declarat mereu că nu furnizează arme Rusiei", potrivit RADOR.

 

"Nu există niciun flux de arme din China către Rusia, există însă din Coreea de Nord și, cel mai probabil, din Iran", a argumentat el.

Comentând afirmaţiile unui jurnalist potrivit cărora nu există neutralitate din partea Chinei și că Beijingul este de partea Moscovei, Borrell a spus: "Da, fără îndoială".

"Există un acord care stabilește o cooperare politică și o apropiere foarte serioasă între cele două țări care au un regim politic similar", a spus șeful diplomației UE.

Potrivit afirmaţiilor lui Borrell, ar trebui purtată "o luptă diplomatică internațională" pentru "a explica lumii care sunt cauzele și consecințele" situației din jurul Ucrainei.

"Acum este momentul să insistăm asupra sancțiunilor, să le păstrăm", a declarat şeful diplomaţiei UE.

"Desigur, avem o problemă, dar în acest moment depozitele de gaze sunt pline, pline ca niciodată, există măsuri de reducere a consumului", a adăugat Borrell. Acesta şi-a exprimat opinia că societatea occidentală trăiește într-o "situație genială privind consumul de energie", referindu-se la iluminatul orașelor.

"Poate că este necesar să reducem mai mult iluminatul pe stradă", a precizat șeful diplomației UE. Referindu-se la polemica apărută în Spania cu privire la iluminarea de Crăciun a diferitelor localități, Borrell a spus: "Este o modalitate de a arăta solidaritate este bine să faci un mic sacrificiu".

Mai multe articole despre:
UE armament rusia ucraina razboi putin