MENIU

Uniunea Europeană a pus gând rău proprietarilor de automobile vechi. Ce prevăd noile reglementări?

România este una dintre țările europene cu un număr mare de rable

Uniunea Europeană pregătește un set de noi reglementări pentru reducerea emisiilor de carbon care-i va lovi în plin pe proprietarii de autoturisme vechi. Potrivit noului regulament, care așteaptă aprobarea Parlamentului European și a Consiliului, introduce noțiunea de „vehicul rezidual”, se propune ca limita de vârstă pentru încadrarea în această categorie să fie de 15 ani.

Vehiculele reziduale care prezintă defecțiuni la componente majore, cum ar fi motorul, transmisia, frânele sau direcția, și care sunt considerate vechi (potențial în jur de 15 ani), vor intra în această categorie.

Odată etichetate ca atare, aceste vehicule nu vor mai putea fi reparate și vor fi probabil casate.

Programul UE „Fit for 55” urmărește să elimine emisiile directe din transporturi până în 2050, cu obiective intermediare care includ o reducere de 55% până în 2030 față de nivelurile din 1990.

Un pas important în această direcție este interzicerea în 2035 a mașinilor noi cu motoare cu combustie, cu excepția vehiculelor care funcționează cu potențiali combustibili sintetici.

Cu toate acestea, realitatea prezintă provocări, întrucât adoptarea vehiculelor cu emisii reduse sau zero în UE rămâne în urma așteptărilor, variind semnificativ de la un stat membru la altul.