MENIU

INFERTILITATE cauzată de COSMETICE. Companiile câştigă, UE plăteşte

Consiliul Nordic cere UE să interzică componentele nocive asupra sănătății găsite în produsele domestice. Aceste produse costă milioane de euro bugetele de sănătate din cauza impactului lor nociv asupra sănătății reproductive a bărbaților.

Chimicalele care mimează hormonii folosiți în mod curent în produsele de toaletare și  cosmetice (responsabili cu dezmembrarea glandelor endocrine - EDC), medicamentele și pesticidele aduc o pagubă de milioane de euro anual, potrivit unei estimări inițiale a impactului lor asupra economiei. Raportul Consiliului Nordic se concentrează în primul rând pe costurile provocate de acești compuși folosiți în cosmetice în sistemul de sănătate și abilitatea redusă a pacienților de a munci.

Un alt studiu, publicat într-un raport medical arată cum chimicalele folosite în formula anti perspirantelor reduc fertilitatea bărbaților cu 30%. Consiliul Nordic care reprezintă guvernele Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei și Suediei, cere UE să grăbească procesul prin care ar urma să interzică folosirea acelor substanțe periculoase. De altfel, Suedia a luat deja măsuri legale împotriva UE din cauză că aceasta a depășit termenul limită în care trebuia să ia măsurile legale, din cauza unui lobby agresiv al industriei chimice. Nu sunt de acord că plătitorii de taxe trebuie să plătească pentru pagubele produse de aceste chimicale, în timp ce firmele producătoare economisesc bani neivestigând cum trebuie ce fel de componente folosesc pentru produsele lor – a declarat ministrul mediului al Danemarcei, Kirsten Brosbol.

Raportul arată că problemele de sănătate care sunt atribuite chimicalelor din cosmetice au ajuns la o proporție de 20% la nivel central, în concluzie, problemele legate de infertilitatea bărbaților costă UE aproximativ 592 de milioane de euro anual. Minimizând expunerea la inhibatori ai glandelor endocrine nu doar că se va eradica stresul și durerea provocată persoanelor care se îmbolnăvesc dar de asemenea, se va scuti întreaga societate de costuri economice considerabile – potrivit raportului. (sursa)

Uniunea Europeană, cea care ar trebui să fie prima autoritate din lume care să reglementeze folosirea acestor chimicale dezvoltă în prezent o consultare publică pentru a descoperi o metodă științifică prin care să identifice exact chimicalelor nocive. Consultarea se va termina în data de 16 ianuarie 2015. În 2011, guvernele Marii Britanii și Germaniei au făcut lobby pentru a restrânge definiția chimicalelor nocive.

Profesorul Andreas Kortenkamp, toxicolog la Universitatea Brunel din Londra e de părere că lobby-ul industriei cosmetice a amânat legiferările care să nu permită utilizarea chimicalelor toxice cu 3-5 ani intenționat. Fiecare an care trece fără ca aceste chimicale să fie interzise aduce milioane de euro în conturile industriei cosmetice. Dspre asta este vorba, a declarat Kortenkamp.

 

 

Mai multe articole despre:
cosmetice chimicale infertilitate