MENIU

Undă verde pentru a 3-a doză de vaccin Pfizer în SUA - CINE trebuie să fie imunizat în plin val COVID-19

Undă verde pentru a 3-a doză de vaccin Pfizer în SUA

Statele Unite ale Americii au dat undă verde celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 în plin val pandemic 4 provocat de tulpina Delta de coronavirus. Agenţia Americană a Medicamentului (FDA) a anunțat că doza suplimentară de vaccin este destinată celor cu sistemul imunitar slăbit, pentru o protecție împotriva bolii - COVID-19.

„Ţara a intrat într-un nou val al pandemiei de Covid-19 şi FDA este conştientă pe deplin de faptul că persoanele cu imunitate scăzută sunt expuse riscului de a contracta o boală gravă”, a declarat  într-un comunicat Janet Woodcock, director interimar al FDA.

Această a treia doză este destinată beneficiarilor de transplant de organe sau celor cu sistem imunitar slăbit, precizează Woodcock, adăugând că „celelalte persoane care au făcut schema completă de vaccin sunt protejate şi nu au nevoie de o doză suplimentară de vaccin anti-Covid".

Mai mult de 619.000 de persoane au murit în Statele Unite din cauza COVID-19 iar numărul de cazuri de infectare a crescut în ultimele luni din cauza răspândirii variantei Delta. 

În prezent, trei vaccinuri coronavirus sunt autorizate pentru utilizare de urgență în Statele Unite - vaccinul Pfizer/BioNTech, două doze, pentru persoanele cu vârsta de 12 ani și peste,  vaccinul Moderna, cu două doze, și vaccinul Johnson & Johnson, cu doză unică, pentru persoanele cu vârsta de 18 ani și peste.

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea John`s Hopkins arată că persoanele imunocompromise vaccinate (complet - n.red.) au șanse de 485 de ori mai mari să ajungă în spital sau să moară din cauza COVID-19, în comparație cu populația generală care este vaccinată. Pe baza estimării făcute de Centrul pentru protecția împotriva bolilor (CDC), circa 9 milioane de americani prezintă un răspuns imun foarte slab sau chiar nu-l au deloc, fie din cauza bolilor pe care le au, fie a medicamentelor pe care le iau, scrie CNN.