MENIU

Undă verde la angajări în sectorul bugetar. Peste 90.000 de posturi disponibile în instituțiile publice

Statul are nevoie de mai mulți angajați, conform celor mai recente anunțuri. Peste 90.000 de români s-ar putea angaja într-o instituție publică, odată cu deblocarea posturilor în sectorul bugetar.

Instituțiile care își doresc să aducă noi bugetari în sistem au scos deja la concurs sute de posturi rămase libere, cele mai multe fiind în domeniul educației, sănătății și în instituțiile de forță.

Cele mai multe posturi vacante în sectorul bugetar sunt la Ministerul Educației, unde este nevoie de aproape 22.000 de noi angajați.  

Un alt minister care și-a anunțat intenția de a face angajări este Ministerul Afacerilor Interne (MAI), cu peste 15.000 de posturi libere. Tot de aproximativ 15.000 de noi angajați este nevoie și în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN). Ministerul Sănătății are nevoie de aproximativ 12.800 de angajați, iar Ministerul Justiției vrea să își mărească personalul cu 3.800 de angajați.

Ministerul Finanțelor are nevoie de încă 3.100 de funcționari. Dintre aceștia, la ANAF București au fost scoase la concurs peste 300 posturi. Se caută inspectori, casieri, consilieri și auditori, iar salariile sunt atractive. De pildă, un auditor cu experiență ajunge la 7.400 de lei net.

Cu toate acestea, cele mai vânate sunt posturile care presupun atragerea de fonduri europene, pentru că în cazul lor se acordă și un plus de 50% la salariu.

Statistica arată că la finele anului trecut o cincime dintre posturile vacante erau în sectorul bugetar.