MENIU

Undă verde de la Comisia Europeană pentru acordul cu SUA! Orban: România va începe construcția reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Centrala Nucleară de la Cernavodă Foto: nuclearelectrica.ro

Premierul Ludovic Orban a anunțat vineri că România va începe construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a venit ulterior cu detalii într-un mesaj oficialpostat pe F

 

Anunțul a fost făcut după ce Comisia Europeană a dat undă verde. Comisia a dat avizul Acordului României cu SUA pentru începerea construcției reactoarelor 3 și 4 și retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă. 

„Ministrul Economiei, Virgil Popescu, m-a informat că Acordul interguvernamental între SUA si România în domeniul cooperării nuclear civil a primit avizul Comisiei Europene, ceea ce înseamnă că prin această avizare putem spune că suntem mai aproape de construcția reactoarelor 3 si 4 de la Cernavodă cu parteneri strategici - Statele Unite și cu parteneri din Uniunea Europeană.

Și suntem foarte fericiți că am primit acest Acord din partea Directoratului de Energie al Comisiei Europene, care ne va permite să semnăm Acordul in forma definitivă și să pornim toate demersurile pentru construcția reactorulu i3 și 4 de la Cernavodă”, a anunțat premierul Ludovic Orban, vineri, aflat la inaugurarea variantei ocolitoare a municipiului Rădăuți, din județul Suceava.

Virgil Popescu a anunțat ulterior că „este o reușită, care va aduce nu doar securitate energetică în România, ci și investiții, locuri de muncă. (...) Economia și energia României sunt prea importante ca să fie lăsate pradă înțelegerilor făcute pe genunchi, pe interese politice la mica înțelegere, așa cum au încercat guvernele trecute ale PSD". 

Acordul istoric cu SUA pentru construirea reactoarelor de la Cernavodă a fost semnat de România pe 9 octombrie 2020. Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, și ministrul român al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat atunci un proiect de acord interguvernamental pentru a coopera la extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă din România.

Departamentul american pentru Energie nota că „acest acord istoric, odată executat formal, va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională pentru construirea unităților 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1”.

Proiectul de 8 miliarde de dolari va fi coordonat de AECom și va implica un consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța. AEcom este o mare companie americană de inginerie, care activează în peste 150 de țări, cu venituri de peste 20 miliarde de dolari obținute în 2019.

Reamintim că parteneriatul anterior cu chinezii pentru construcția reactoarelor, vechi de cinci ani, a încetat, la cererea ministrului Economiei.  Acționarii Nuclearelectrica au aprobat în ședința AGA din 12 iunie 2020 încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. 

Anul trecut, proiectul cu chinezii a fost analizat și de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, după ce în urmă cu aproape patru ani, compania implicată - China General Nuclear Power Corporation a fost acuzată, în 2016, de spionaj nuclear, de Guvernul SUA.