MENIU

Unda de șoc din Asia a ajuns la București: bursa coboară cu 8%, leul se depreciază

<p>Curs valutar</p>

Dacă politicienii de la București trăiesc într-un turn de fildeș și vorbesc despre creșteri de salarii și tăieri masive de taxe, cutremurul financiar pornit din Asia se vede în mai puțin de 24 de ore atât pe piețele financiare europene, cât și la BVB (Bursa de Valori București) sau în cotația leului.

UPDATE, ora 15.00 Bursa de la București a scăzut cu peste 8 procente.

UPDATE, ora 13.00 BNR a anunțat, luni 24 august, un curs de 4,4412 lei/euro, în creștere cu 0,25% față de cotația de vineri. Cursul francului elvețian a rămas staționar, în timp ce dolarul a pierdut puternic teren în raport cu leul, coborând cu 1,5% de la 3,9345 lei la 3,8727 lei.

Principalii indici ai bursei de la Bucureşti s-au prăbuşit cu până la 4% în prima oră a şedinţei de tranzacţionare de luni. Indicele BET a ajuns la cel mai redus nivel din ultima lună și jumătate, transmite Reuters.

Moneda euro s-a apreciat luni dimineață pe piața interbancară până aproape de pragul de 4,45 lei, după ce BNR a anunțat vineri un curs oficial de 4,4300 lei pentru un euro.

Pe Bursa de la Bucureşti, indicele BET-FI al acţiunilor FP şi SIF-urilor a pierdut aproape 4%, în timp ce indicele BET-NG al sectorului energetic a coborât cu 3,4%, potrivit Economica.net.

Între cele mai lichide acţiuni, titlurile Fondului Proprietatea sunt în scădere cu 4%, acţiunile Banca Transilvania -3,5%, BRD -3%, Transelectrica -3,3%, Electrrica -4,5%, OMV Petrom -4,76%, Nuclearelectrica -3%, Romgaz -3,2%, Transgaz -4,28%, informează sursa citată.

Bursele europene au deschis în scădere cu peste 3% după ce pieţele asiatice au căzut, peste noapte, la minimele ultimilor trei ani, transmite Reuters. Starea de criză peristă de trei luni pe bursa din China, în pofida intervenţiei agresive a autorităţilor de la Beijing, iar investitorii se tem că situaţia a scăpat de sub control. Agenţia chineză de stat Xinhua a descris şedinţa de tranzacţionare drept "lunea neagră".

Mai multe articole despre:
burse Bursa de la Bucureşti