MENIU

Un videoclip cu Iohannis la acordeon, Ciolacu la clape și Dragnea la țambal face valuri pe internet. Cum va fi folosită inteligența artificială în campanie

Un videoclip cu Iohannis la acordeon, Ciolacu la clape și Dragnea la țambal face valuri pe internet. Foto: Captură YouTube

Inteligenta artificiala ar putea juca un rol decisiv in alegerile de anul viitor, iar specialistii avertizează că, pe viitor, ne va fi din ce în ce mai greu să distingem falsul de realitate. Dovadă stau recentele clipuri cu politicienii nostri care canta la diverse instrumente sau mesajele pe care le au catre populatie. 

Reccent, internauții au avut ocazia să se amuze copios cu un videoclip trucat care îi prezintă pe Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Liviu Dragnea în timp ce interpretează o melodie lăutărească. Klaus Iohannis se află în prim plan și cântă de zor la acordeon, Marcel Ciolacu îl acompaniază la orga electronică iar Liviu Dragnea le ține isonul cântând la țambal.

Cu toate că videoclipul este în mod evident produs și manipulat digital, el stârnește interes și generează întrebări despre impactul inteligenței artificiale (IA) în campania electorală. 

Politicienii cheie in alegerile viitoare au fost tintele unor videoclipuri create prin intermediul inteligentei artificiale. Pentru ca ele par atat de reale, specialistii se tem ca ar putea juca un rol crucial si sa incline balanta in favoarea contracandidatilor.

Politicienii atacă zona de cancan în căutare de noi voturi. Cum fug candidații de întrebări grele și transformă politica în divertisment

Si cercetătorii de la Universitatea Națională Australiană au descoperit că inteligența artificială poate crea acum chipuri umane care sunt percepute ca fiind mai realiste decât chipurile reale. Ca de exemplu, acest caracter generat de AI, care susține că oamenii și roboții ar putea avea chiar relații în viitor.

Această evoluție a inteligenței artificiale reprezintă o amenințare semnificativă pentru răspândirea dezinformării, susțin specialiștii. Ultima dovadă este chiar mesajul fals al președintelui american Joe Biden transmis românilor.

„Știați că oricine se naște în România primește automat un doctorat în viață? Ei știu totul, sunt experți în orice domeniu și nu există ceva ce nu pot face. Vreți să construiți o navă spațială? Nicio problemă, orice român o poate face cu ochii închiși”, spune Joe Biden în videoclipul trucat.

Cercetătorii susțin că educarea publicului cu privire la potențialul acestor tehnologii este crucială pentru a atenua riscurile. Din cauză că oamenii nu mai sunt capabili să distingă ușor fețele reale și cele generate de inteligența artificială, societatea are nevoie urgentă de instrumente care să poată detecta cu precizie impostorii, mai spun oamenii de știință. 

Dorel din Neamț a asfaltat o stradă în așa fel încât i-a blocat pe oameni în propriile curți