MENIU

Un tribunal din Belgia ordonă guvernului eliminarea tuturor restricțiilor împotriva COVID-19

Un tribunal din Belgia cere eliminarea restricțiilor anti-COVID-19

Un tribunal din Bruxelles cere guvernului să ridice în 30 de zile toate restricţiile antiepidemice impuse. Decizia nu este definitivă. Contestarea măsurilor pentru stoparea răspândirii epidemiei vine într-o perioadă în care și în Belgia, ca în restul țărilor europene, cazurile de infectare sunt în continuă creștere. 

 

Un tribunal din Bruxelles a ordonat miercuri guvernului belgian să ridice în termen de 30 de zile toate măsurile restrictive impuse în contextul pandemiei. Decizia este în primă instanță.

În caz de neconformare, guvernului îi va fi aplicată o penalitate de 5.000 de euro pe zi, relatează Agerpres, care citează cotidianul Le Soir.

Acţiunea în justiţie a fost introdusă de Liga Drepturilor Omului, care a argumentat că nu a fost prezentată baza legală a măsurilor respective şi că, prin urmare, ordinele ministeriale care stabileau restricţiile sunt ilegale.

Niciuna dintre cele trei legi invocate de statul belgian pentru a restrânge libertățile belgienilor, nu ar putea servi drept bază a decretului ministerial contestat, mai spun avocații care susțin reclamațiile privind măsurile autorităților.

Belgia a impus restricţii de circulaţie pe timp de noapte şi închiderea tuturor magazinelor cu produse neesenţiale – unde accesul este permis doar cu programare -, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei.

Toate călătoriile în afara ţării sunt interzise, cu excepţia celor esenţiale, cum sunt cele în scop profesional sau pentru îngrijirea unui membru de familie în străinătate.

Rămâne însă de văzut dacă guvernul belgian va respecta ordinul tribunalului, cu atât mai mult cu cât amenda este plafonată la 200.000 de euro, mai comentează cotidianului Le Soir.

Și în Belgia, epidemia de coronavirus s-a intensificat în ultimele luni, în fiecare zi fiind raportate între 2.000 și 4.000 de noi cazuri de infectare. Până miercuri, bilanțul total al celor bolnavi de COVID-19 ajunsese la 876.842, dintre care aproape 23.000 (22.966) muriseră.