MENIU

Un tribunal din Argentina eliberează un urangutan pe motiv că e PERSOANĂ

Libertate, fraternitate

Un tribunal din Argentina a decis eliberarea unui urangutan din zoo deoarece consideră că este persoană și nu poate fi ținută în captivitate.

"Și urangutanii sunt persoane, nu umane dar persoane." Acesta este decizia stabilită printr-o hotărâre a Instanței argentiniene care a forțat o grădină zoologica din Buenos Aires să elibereze o femelă urangutan, reprezentă la judecată de către o asociație care militează pentru drepturile animalelor.

Potrivit AFADA (Asociația pentru drepturile animalelor), raportează publicația Guardian, maimuța are o capacitate cognitivă suficientă pentru a nu fi tratată că un obiect.

Ce drept are grădină zoologică să țină urangutanii în captivitate? Niciunul, potrivit Instanței de judecată.  Sandra, așa cum se numește urangutanul este o persoană non umană.

Pentru AFADA zilele trecute au fost mărețe și asta pentru că au reușit prin intermediul acestei hotărâri să se facă cunoscuți și astfel se deschide o nouă cale nu doar pentru urangutani dar și pentru alte animale sălbatice care sunt pe nedrept private de libertate în grădini zoologice, circuri, parcuri acvatice și laboratoare științifice.

Acum grădina zoologică din Buenos Aires este obligată ca în termen de 10 zile să facă recurs, în caz contrar Sandra va fi plasată într-un parc care să recreeze habitatul natural.

Mai multe pe e-Communio.ro.

Mai multe articole despre:
Gradina Zoologică Zoo maimuţă urangutan