MENIU

Un spital important din Iași, în prag de FALIMENT din cauza datoriilor

Institutul de Psihiatrie Socola din Iași

O situație critică întâlnim și la spitalul de Psihiatrie Socola din Iași, care se află în pragul falimentului din cauza datoriilor pe care le are față de două angajate. Conturile Institutului au fost blocate, iar cele șapte automobile din dotare au fost puse sub sechestru pentru acoperirea despăgubirilor. 

Institutul de Psihiatrie Socola din Iași trece printr-o situație mai mult decât delicată. Unitatea medicală se află în pragul falimentului, după ce conturile i-au fost blocate, iar cele șapte automobile din dotare au fost puse sub sechestru pentru acoperirea datoriilor față de două angajate.

În încercarea de a remedia situația, spitalul s-a adresat instanței, cerând suspendarea provizorie a executării silite, stabilirea unei perioade de grație de șase luni, dar și eșalonarea datoriei în rate, pe parcursul unui an.

Potrivit presei locale, sechestrul a fost pus pentru o datorie în valoare de 30.000 de euro, din care unitatea medicală a reușit să plătească până acum doar patru mii de euro.

Totul a pornit de la faptul că fostul manager al Socola, Gabriel Oprișanu, a dispus în 2016 transferarea a două angajate din departamentul de resurse umane la arhivă, relatează Ziarul de Iași. 

. Cele două angajate au atacat în instanță decizia managerului și, în 2019, au obținut întoarcerea în compartimentul în care lucraseră inițial. Apoi, au dat în judecată din nou spitalul, cerând despăgubiri. Procesul s-a încheiat acum un an, angajatelor recunoscându-li-se dreptul de a primi câte 15.000 de euro cu titlu de daune morale. Până în prezent, ele însă nu au primit decât câte 2.000 de euro de persoană. Ca urmare, s-a ajuns la executarea silită. În urmă cu două luni, cele 7 mașini din dotarea spitalului au fost puse sub sechestru. Luna trecută, au fost poprite și conturile instituției.