MENIU

Un român va fi premiat de Academia Franceză

<p>Moment istoric: George Banu va fi distins cu Premiul Academiei Franceze</p>
<p>Moment istoric: George Banu va fi distins cu Premiul Academiei Franceze</p>

Eseistul şi profesorul universitar de studii teatrale George Banu, stabilit la PAris încă din 1973, va fi premiat pe 4 decembrie de Academia Franceză.

Cunoscutului teatrolog George Banu i se va acorda Premiul Academiei Franceze pentru difuzarea culturii franceze în lume.

Premiul îi va fi acordat în sedinta solemna din 4 decembrie, în prezenta filozofului Jean Louis Marion,  a secretarei perpetue a Academiei, Helene Carrere D'Encausse, si a fostului presedinte al Frantei, Valery Giscard d'Estaing.

George Banu (n. 22 iunie 1943, Bucuresti) este profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris, si un eseist de reputatie mondiala. George Banu si-a dedicat opera critica regiei moderne si figurilor ei exemplare (Brook, Strehler, Grotowski etc).

George Banu este eseist si profesor universitar de studii teatrale. Stabilit la Paris din 1973. A facut parte din echipa de conducere a celebrei reviste Travail theatral si a fost redactor‑sef al revistei Arta teatrului (1981‑1988), publicata de Theatre National de Chaillot, condus pe atunci de Antoine Vitez.

Director artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor în anii 1991‑2000. Ales de trei ori presedinte al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru, este în prezent presedinte de onoare al acesteia. Este, de asemenea, presedintele Premiului Europa pentru teatru.

A fost de doua ori laureat al UNITER, iar în 2007 a primit Premiul Prometheus pentru întreaga activitate. Conduce revista Alternatives theatrales si coordoneaza colectia „Le Temps du theatre" la Editura Actes Sud. A primit titlul de doctor honoris causa al mai multor universitati romanesti si europene.

A predat în Statele Unite, Canada, China si a animat evenimente teatrale în diverse capitale ale lumii. Este membru de onoare al Academiei Romane.

Mai multe articole despre:
George Banu academia franceză