MENIU

Un reportaj șocant al presei suedeze în inima Bucureștiului: "Un loc pentru morții vii"

"În România, persoanele excluse din societate „putrezesc" în ghetouri. Ziarista Magda Gad, reportera de la Expressen, a petrecut șapte săptămâni într-o mahala urbană. O alee a iadului din București de pe care unii pleacă ca să fure sau să cerșească în Suedia, la furat. Alții așteaptă să fie purtați de aici, în sicriu".

Un reportaj realizat de ziariștii suedezi în cartierul Ferentari din București surprinde cea mai neagră față a sărăciei din București, cea din Aleea Livezilor.

Jurnaliștii au ajuns aici pentru a identifica cauzele care îi determină pe locuitorii din zonă să meargă în Suedia, unde, de multe ori, fură sau cerșesc.

Povestea urmărește mai multe personaje, dar în special pe Marin, un rom de 27 de ani, care fură pentru a-și întreține familia și dependența de heroină. 

"Când Marin are heroina acasă, atunci o ia. Până când se termină.

Iar astăzi el a povestit că a și furat un balcon și a și vândut șorturile furate, așa că are heroină.

Iese pe poartă și se așază pe treptele de piatră, în soarele arzător. Îi atârnă capul și are ochii închiși. Privește în propria lui lume. Lumea catifelată a narcoticelor. Buzele îi sunt umflate, sprâncenele întunecate, iar firele de păr din barbă îi încadrează trăsăturile. Există frumusețe și dincolo de decădere. După o vreme, mă reped la el:
– Trăiești?
Se uită în sus, cu un ochi.
– Ai mai văzut vreodată drac mort? Ha, ha!
Marin are 27 de ani.
– Cât crezi că ai să mai trăiești, dacă mai continui așa?
– Cât vrea Dumnezeu, răspunde el țâfnos, ca întotdeauna".

Articolul integral, AICI

foto: Christoffer Hjalmarsson

Mai multe articole despre:
Ferentari Suedia expressen aleea livezilor