MENIU

Un râu întreg din Canada a dispărut în doar 4 zile. Nu s-a mai văzut așa ceva

Râul care a dispărut în 4 zile

Un râu întreg din Canada a dispărut în doar 4 zile. Este un fapt fără precedent.

Pentru prima dată în istoria modernă, oamenii de știință au observat cum un întreg râu a dispărut în interval de doar câteva zile, potrivit Science Alert.

Fenomenul, denumit "piratarea unui râu", se petrece atunci când apele unui râu sunt capturate de un altul. Au existat până acum dovezi istorice care arătau că un astfel de proces durează mii de ani, dar în acest caz totul s-a petrecut "instantaneu, din perspectivă geologică", după cum spun specialiștii.

Râul dispărut cu totul se numea Slims River care își trăgea izvorul din zona glaciară Kaskawulsh din Canada. Slims River curgea de cel puțin 350 de ani pe aceeași albie de aproxim. 500 de metri.

"Geologii cunoșteau fenomenul de piratare, cu probe care datau de mii de ani, dar nimeni nu-și imagina că un astfel de fenomen se poate petrece sub ochii noștri în secolul 21", a explicat Dan Shugar de la University of Washington Tacoma.

Pentru a examina unde au dispărut apele râului, echipa de cercetători a survolat zona cu elicoptere și drone și au găsit un lac nou format într-una dintre zonele vecine.

Dispariția râului Slims River se datorează parțial retragerii ghețarului Kaskawulsh, pe fondul încălzirii globale. Apele care curgeau către Marea Bering și-au schimbat cursul către sud-est și se îndreaptă către Oceanul Pacific.

Mai multe articole despre:
Canada râuri