MENIU

Un nou val de manageri privaţi în companiile de stat. Selecţia începe în 50 de zile

Manageri privaţi la stat

Executivul a aprobat, miercuri, o hotărâre de Guvern prin care obligă companiile de stat care nu şi-au selectat manageri după prevederile introduse încă din 2011 să înceapă acest demers în 50 de zile. Din 180 de întreprinderi publice de stat care ar trebui să aplice regulile guvernanței corporative, doar 35 fac acest lucru în prezent.

Guvernul a aprobat, miercuri, Normele metodologice de aplicare la Ordonanța de Urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, urmând ca în termen de 50 de zile de la intrarea în vigoare a normelor metodologice, autoritățile publice tutelare să declanșeze procedura de selecție a managerilor pentru întreprinderile publice.

Normele stabilesc criteriile de selecţie, de întocmire a listei scurte de până la 5 candidaţi pentru fiecare post de administrator, a clasamentului acestora, a procedurii privind numirile finale, indicatorii de performanţă financiari şi nefinanciari şi a componentei variabile a remuneraţiei membrilor consiliului de administraţie sau, după caz, de supraveghere.

De asemenea, sunt stabilite regulile generale pentru redactarea scrisorii de așteptare şi a declarației de intenție, precum şi elementele ce trebuie cuprinse în contractele de mandat încheiate de autorităţile publice tutelare cu administratorii întreprinderilor publice.

Aplicarea noii legislații are scopul să contribuie la îmbunătățirea calității guvernanței corporative, prin creșterea nivelului de profesionalism și performanță a managementului în întreprinderile publice și asigurarea unei performanțe financiare și operaționale a acestora.

În ceea ce privește metodologia de stabilire a indicatorilor financiari și nefinanciari și a componentei variabile a remunerației administratorilor, normele stabilesc responsabilitățile membrilor consiliului de administrație avute în vedere la stabilirea componentei variabile a remunerației diferențiate pe administratori neexecutivi și executivi.

De asemenea, este reglementat cadrul general de stabilire a obiectivelor relevante pentru întreprinderilor publice și responsabilitatea autorității publice tutelare, reglementări privind măsurarea performanței, clasificarea indicatorilor de performanță și reglementarea posibiltății pentru autoritățile publice tutelare de a stabili indicatori suplimentari.

Hotărârea stabilește, totodată, metodologia de stabilire a indicatorilor de performanță financiari și nefinanciari, metodologia de stabilire a componentei variabile a remunerației, inclusiv principiile generale pentru stabilirea politicilor de remunerare a administratorilor.

Mai multe articole despre:
management privat manageri privaţi