MENIU

Un nou medicament anti-Covid ar putea fi aprobat în Europa. Cum acționează împotriva Sars-Cov-2

Nou medicament anti-Covid

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a informat, joi, că a început procesul de evaluare în regim de urgență a unui nou medicament anti-COVID, Evusheld, dezvoltat de AstraZeneca pentru adulți.

Cunoscut și sub numele de AZD7442, medicamentul este o combinație de doi anticorpi monoclonali (tixagevimab și cilgavimab).

Potrivit rezultatelor preliminare din studiile clinice, medicamentul poate ajuta la protejarea împotriva virusului. 
Pe măsură ce vor mai apărea date privind calitatea, siguranța și eficacitatea medicamentului, EMA le va analiza până când ca decise că sunt suficiente dovezi care să permită companiei AstraZeneca să depună o cerere oficială de autorizare de introducere pe piață.

Medicamentul Evusheld este o combinație de doi anticorpi monoclonali. Un anticorp monoclonal este un tip de proteină care a fost conceput pentru a recunoaște și a se atașa la o structură specifică (numită antigen).

Tixagevimab și Cilgavimab au fost concepute pentru a se atașa la proteina spike a SARS-CoV-2 în două locuri diferite. Prin atașarea la proteina respectivă, se așteaptă ca medicamentul să oprească virusul să pătrundă în celulele corpului și să provoace infecție. Deoarece anticorpii se atașează la diferite părți ale proteinei care cauzează boala, utilizarea lor în combinație poate fi mai eficientă.

Procesul de revizuire continuă este un instrument de reglementare pe care EMA îl folosește pentru a accelera evaluarea unui medicament sau a unui vaccin promițător în timpul unei urgențe de sănătate publică. Comitetul pentru medicamente umane (CHMP) al EMA analizează datele pe măsură ce acestea devin disponibile din studiile în curs. Odată ce CHMP decide că sunt disponibile suficiente date, compania poate depune o cerere formală pentru autorizare de introducere pe piață. Prin examinarea datelor pe măsură ce acestea devin disponibile, CHMP poate ajunge mai devreme la o opinie cu privire la eficiența medicamentului și eventuala autorizare în regim de urgență, potrivit ziare.com