MENIU

Un nou eșec al guvernării Ponta: autostrada Sebeş-Turda. Adio, bani europeni!

Anunţată iniţial drept soluţia salvatoare pentru creşterea absorbţiei de bani europeni pentru infrastructură, autostrada Sebeş - Turda este cel mai bun exemplu al incompetenţei autorităţilor.

Birocraţia ţine şantierele pe loc luni de zile: în cazul autostrăzii Sebeş-Turda, pe anumite sectoare nu există încă autorizaţie de construcţie, deşi a trecut aproape un an de la semnarea contractului.

Timpul pierdut se traduce în bani europeni pe care ţara noastră nu-i va mai putea încasa. Primii 17 kilometri nu au nici acum autorizaţie de constructie, la 10 luni de la semnarea contractului, asa că nici drumarul nu s-a spetit cu munca.

Pentru o bucată din următorii 24 de kilometri ai şoselei, autorizaţia a venit abia luni. „Din păcate, ultimele două săptămâni s-au pierdut pentru că lipsea semnătura unei juriste din Ministerul Transporturilor, care era în concediu. Noi am estimat la un milion de euro pe săptămână valoarea lucrărilor care nu se realizează pe fiecare lot", a spus Cătălin Drulă, vicepreşedintele Asociaţiei Pro-Infrastructură.

Mai avansate sunt lucrările la ultimii 31 de kilometri ai autostrăzii, unde gradul de execuţie este între 25% şi 40%, deşi şi acolo lipsesc diverse avize, scrie Digi24.ro.

„La cum stau lucrurile astăzi, noi nu vom fi în stare să cheltuim nici banii pe faza unu şi asta înseamnă că anul viitor va trebui să bugetăm fonduri naţionale pentru a acoperi găurile pe care nu le-am acoperit din fonduri europene”, a spus Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor.

Mai multe articole despre:
autostradă autostrăzi