MENIU

Un nou caz George Floyd. Polițist din Virginia, pus sub acuzare după ce a electrocutat și lovit un american de culoare

Tyler Timberlake, polițist din statul Virginia, pus sub acuzare după ce a electrocutat și lovit un bărbat de culoare

Un nou caz George Floyd în timpul celor mai mari proteste anti-rasiste din Statele Unite și din întreaga lume. Un polițist alb din Virginia a fost pus sub acuzare după ce a folosit un pistol cu șocuri electrice asupra unui bărbat de culoare, care avea un comportament neobișnuit și mergea pe mijlocul străzii.

 

Pe pagina de YouTube The Battousai a apărut o înregistrare video în care un polițist aplică electroșocuri și ține genunchiul pe gâtul unui american de culoare recalcitrant și care a opus  rezistență în fața oamenilor legii.

Incidentul a avut loc în orașul Fairfax din statul Virginia, potrivit înregistrării.

În înregistrarea postată pe canalul YouTube și datată 5 iunie, adică după episodul George Floyd, se aude cum bărbatul imobilizat de polițiști strigă de mai multe ori „I can’t breathe” (Nu pot să respir), la fel ca George Floyd. 

În video se aude și cum polițistul asupra căruia era camera video care a înregistrat incidentul încearcă să își calmeze colegul care aplicase deja electroșocuri americanului de culoare și îl imobilizase cu genunchiul apăsat pe gât, apoi îl lovește în zona capului.

Ofițerul Tyler Timberlake, care este în poliție de opt ani, a fost pus sub acuzare a doua zi, pe 6 iunie, pentru atac după ce procurorii au văzut înregistrarea, potrivit ABCNews. Șeful Poliției Fairfax a declarat că a fost dezgustat după ce a văzut înregistrarea și că astfel de acțiuni sunt inacceptabile și distrug încrederea oamenilor în poliție.

George Floyd, afro-americanul al cărui deces a provocat proteste în SUA, care s-au extins apoi în toată lumea, a murit ca urmare a asfixierii, conform unei autopsii independente făcute de familia sa.

Floyd a murit pe 25 mai după ce a fost imobilizat la sol de poliţiştii din Minneapolis, și placat prin apăsare pe gât și spate, timp de 8 minute și 46 de secunde. Acesta a murit asfixiat în urma acțiunii  polițiștilor.

Patru poliţişti au fost concediaţi şi doar unul a fost pus sub acuzare – Derek Chauvin, care a îngenuncheat pe gâtul lui Floyd și l-a presat cu genunchiul pe gât, este acuzat de crimă de gradul trei şi ucidere din culpă de gradul doi.