MENIU

Un nou caz de variola maimuței în România - Câte cazuri sunt în total, până acum

A fost depistat un nou caz de variola maimuței la noi în țară.

Noul caz de variola maimuței a fost confirmat în România la un bărbat de 39 de ani din Cluj.

Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare în spital. Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 20 de pacienți.

Specialiștii susțin că nu există niciun motiv de temeri privind o răspândire în masă a variolei maimuței, după ce primul caz a fost confirmat oficial, luni, în țara noastră. Medicul infecționist Adrian Marinescu a atras atenția că din neștiință sau din reavoință sunt vehiculate informaii false privind atât răspândirea bolii, cât și presupusul aspect de pandemie.

Ce este variola maimuței - Cum se răspândește și cât de gravă este boala

Variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană. Este produsă de virusul variolei maimuței, care aparține familiei ortopoxvirusului.

Există două tipuri de virus pentru variola maimutei, cel din Africa de Vest și cel bazinul Congo (Africa Centrală). Deși tipul vest-african al virusului variolei maimuței duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de obicei auto-limitată. În medie, 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat.

Virusul variolei maimuței se răspândește în primul rând prin contactul cu o persoană infectată sau prin materiale contaminate, cum ar fi lenjeria de pat.

Mai multe articole despre:
variola maimutei