MENIU

Un mare sfânt, prăznuit astăzi. Mulţi români îi poartă numele

Un mare sfânt, prăznuit astăzi. Mulţi români îi poartă numele

Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman sunt prăznuiţi la data de 28 februarie în Calendarul ortodox. Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman sunt între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 28 februarie.

Calendar ortodox 2019, 28 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Ioan Casian Romanul

Sfântul Ioan Casian era de neam aromân născut în anul 365 în Sciţia Mică, Dobrogea de astăzi. Provenea dintr-o familie înstărită a mers la cele mai bune şcoli ale timpului. De la el a rămas până în ziua de astăzi oraşul Casimcea din judeţul Tulcea, podişul Casian dar şi peştera lui Casian. La 17 ani, împreună cu prietenul lui Gherman, frate prin duhul sfânt, au plecat în ţara sfântă şi au intrat într-o mănăsire în Betleem. După doi ani au plecat în piustiul Egiptului pentru a-i cunoaşte mai bine pe păriţii cu viaţă îmbunătăţită. Peste tot pe unde treceau învăţau câte ceva despre viaţa în Hristos. Cei doi au rămas în Egipt 7 ani şi au sporit în negrăita bucurie a revărsării luminii dumnezeieşti. Din pricina nedreptelor şi mincinoaselor acuzaţii aduse de Teofil al Alexandriei asupra căugărilor din Egipt, cei doi, împreună cu alţi 50 d călugări pleacă să-şi găsească liniştea la Constantinopol unde l-au cunoscut pe sfântul Ioan Gură de Aur. Patriarhul de atunci, văzând viaţa curată şi calitatea sufletelor lor de îndată l-a hirotonit pe Gherman preot şi pe Ioan Casian diacon, asta doar datorită vârstei lui fragede. Când patriarhul Ioan a fost trimis în exil cei doi au plecat cu misinue la Roma unde au rămas 10 ani.

Prin scrierile sale Cuviosul Ioan Casian a păstrat linia trasată de marii săi învăţători Vasile cel Mare, Grigore Teologul, Grigore de Nissa şi Ioan Gură de Aur şi s-a împotrivit unei prea mari separări între firea omenească şi harul divin şi a rămas statornic în învăţătura lui până în anul 435 când a trecut a Domnul. Este un sfânt apreciat de biserica răsăriteană dar şi de cea occidentală iar moaştele lui se află la biserica Sf Victor din Marsilia.

Sursa: click.ro

Mai multe articole despre:
calendar sfânt calendar ortodox Casian