MENIU

Un judoka român aruncă în aer una dintre marile minciuni din biografia lui Vladimir Putin

Vladimir putin pe salteaua de judo. Foto: Profimedia

 Este cunoscut faptul că Vladimir Putin este un pasionat al sporturilor, fiind chiar președinte de onoare al Federației Internaționale de Judo. Imagini și videoclipuri cu țarul de la Kremlin pe salteaua de judo au făcut înconjurul lumii și au ajutat la construcția unei reputații  de „dur”.  Cu toate acestea, un român vine să demonteze mitul care a alimentat imaginea puternică a președintelui Rusiei.

Vladimir Putin, președintele Rusiei, este cunoscut ca un avid pasionat și de sport, și deține titlul de președinte de onoare al Federației Internaționale de Judo. Însă un judoka român susține că Putin nu a practicat acest sport, la nivel de performanță, așa cum susține biografia lui, ci a fost doar pasionat de judo.  

Informația a fost dezvăluită de Constantin Niculae, tatăl fostului fotbalist Marius Niculae, care a fost judoka de performanță. 

"Lui Putin i se dă mai multă importanță pentru că este președintele Rusiei, dar nu a fost judoka. Să spun așa, mai bine, este un simpatizant, nu a participat în competiții. Asta spre deosebire de Lukașenko. El a fost și în competiții, dar a deținut și funcția de președinte al federației de judo din Belarus.

Ce salariu are Anca Dragu ca președintă a Băncii Moldovei

În 1992, când era președinte. Iar ca sportiv l-am cunoscut în 1978. Un sportiv bun și un tip distractiv. Pe Putin nu l-am cunoscut așa, decât la masă și a fost la competiții, la protocol, nu am avut discuții cu el, puteam să am acum, după ce a ajuns președinte și a fost numit președinte de onoare de către Marius Vizer (n.r. Marius Vizer este președintele Federației Internaționale de Judo încă din 2007). Pentru că Marius Vizer este un foarte bun manager, știe să asambleze contactele.

De exemplu Ezio Gamba, care este un italian, carabinier, care a renunțat la grad și, când a fost boicotată Olimpiada, în 1980, a renunțat la grad și a participat ca judoka. Vladimir Putin l-a angajat imediat după 1992, l-a pus antrenorul Rusiei. Și i-a dat niște bani pentru că a apreciat că a venit în Rusia, la Olimpiadă, ca sportiv, a renunțat la gradul lui, ce a fost el, carabinier. L-a răsplătit", a povestit Constantin Niculae pentru prosport.ro.

Presa străină: ”Lui Klaus Iohannis îi va fi greu să obțină postul de președinte al Consiliului European”