MENIU

Un ingredient care nu apare pe etichetele Pepsi și Coca-Cola ar putea fi cancerigen

Un ingredient care nu apare pe etichetele Pepsi și Coca-Cola ar putea fi cancerigen

Coca-Cola şi-a modificat deja reţeta secretă, excluzând din compoziţie substanţa metilimidazol (colorantul caramel), care s-a dovedit a fi cancerigenă. Conducerea Pepsi a anunţat că o va elimina până în februarie 2014. Toate acestea doar în Statele Unite ale Americii, însă. În Europa formulele celor două băuturi nu vor suferi nicio modificare.

Motivul de îngrijorare în SUA, de la care a pornit impunerea de modificare a reţetei în cazul celor două băuturi populare este faptul că metilimidazol-4, substanţa din compoziţia coloranţilor E150c şi E150d, a fost încadrată în categoria celor posibil cancerigene de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (2B) în 2013. În plus, un studiu realizat de cercetătorii din California a arătat că metilimidazol-4 (MEI-4) poate îmbolnăvi animalele de laborator de cancer de plămân, de ficat sau de tiroidă. Din aceste motive, Statul California, din SUA, a impus o limită maximă de 29 de micrograme de MEI-4 pentru un consumator pe zi. Alimentele care depăşesc această limită trebuie să aibă înscrisă pe etichetă precizarea „AVERTISMENT: Acest produs conţine o substanţă care poate conduce la apariţia cancerului“, scrie adevarul.ro

Metilimidazol-4 este un compus chimic care se formează în timpul procesului de producţie a unora dintre agenţii coloranţi care conferă alimentelor culoarea caramelului. Se găseşte în special în E150c (caramel amoniacal) şi în E150d (caramel sulfit de amoniu). Printre alimentele care conţin aceste substanţe se numără de la cola, bere şi sos de soia la pâine, dulciuri, supe, cârnaţi, oţet şi cafea.

Mai multe articole despre:
cancer Coca-Cola pepsi caramel colorant