MENIU

Un fost comisar de mediu acuză: „Laboratoarele mobile pentru analiza calității aerului nu s-au mișcat din garaj!”

România, sufocată de aerul poluat. Autoritățile nu prea fac nimic. Foto/Arhivă

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu, acuză că autoritățile mint în legătură cu nivelul poluării din România. Mai mult, Berceanu spune că laboratoarele mobile pentru măsurarea calității aerului nici măcar nu au fost înmatriculate ca să fie scoase în circulație. 

Fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, a atacat autoritățile române care transmit date trunchiate cu privire la poluarea aerului către Uniunea Europeană sau chiar evită să facă măsurători. Berceanu acuză și că laboratoarele mobile pentru analiza calității aerului nu s-au mișcat din garaj.

În absența unor măsurători corecte, România amână orice fel de strategie serioasă pentru combaterea poluării, susține fostul comisar general al Gărzii Naționale de Mediu. Mai mult, chiar dacă România a cumpărat cu sute de mii de euro laboratoare mobile pentru măsurarea nivelului poluării, acestea nu au fost utilizate.

„Le-am găsit la agențiile pentru protecția mediului fără plăcuțe de înmatriculare. Deci nu s-a vrut put și simplu să se constante această poluare (...) avem și stații fixe la nivelul țării care furnizează date despre poluare. Datele astea sunt tăiate cumva, făcute bucățele astfel încât să nu ai dovezi clare vis-a-vis de poluare. Iar datele astea foarte proaste sunt înaintate către Comisia Europeană”, a explicat Octavian Berceanu, fostul comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.

Berceanu a fost numai șase luni la conducerea instituției, care a fost condusă de cinci comisari generali în perioada 2021-2024, scrie presa centrală.