MENIU

Un deputat PSD cere raport directorilor SRI şi SIE după evenimentele din 10 august

Un deputat PSD cere raport directorilor SRI şi SIE după evenimentele din 10 august 

Deputatul PSD, Liviu Pleşoianu, a solicitat directorilor SRI şi SIE, Eduard Hellvig şi Gabriel Vlase, să dea o informare publică despre acţiunile întreprinse de serviciile secrete pentru contracararea instigărilor la incendierea sau distrugerea unor instituţii precum Guvernul şi Parlamentul.    

„Domnule Hellvig, domnule Vlase, având în vedere numeroasele instigări publice la violenţe şi la ocuparea (cum altfel decât prin violenţă?) a sediilor Guvernului sau Parlamentului, vă solicit o informare publică referitor la acţiunile întreprinse de Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Informaţii Externe pentru contracararea acestui fenomen absolut evident. (...) Menţionez că mesajele care îndeamnă la incendierea/distrugerea unor instituţii precum Parlamentul sau Guvernul României, precum şi mesajele care îndeamnă la agresarea fizică sau chiar lichidarea unor demnitari şi chiar simpli cetăţeni cu o anumită orientare politică s-au înmulţit în ritm accelerat imediat după ce toate organizaţiile sau persoanele care îndeamnă la proteste şi-au comunicat noul slogan: „Next Level”. În mod evident, „nivelul următor” este cel al acţiunii violente, în forţă, împotriva tuturor celor care se opun convingerilor membrilor acestor grupări. Este suficient în acest sens să urmărim comunicările publice din ultimele luni ale principalilor vectori de imagine ai protestelor. Vom constata fără mare dificultate faptul că s-a trecut, într-adevăr, la următorul nivel – se comunică violent incitându-se la violenţă”, a scris, vineri, deputatul PSD, Liviu Pleşoiau, pe pagina sa de Facebook.

Pleşoianu aminteşte de faptul că în anul 2013, directorul SRI de la acea vreme, George Maior, anunţase că instituţia pe care o conducea a transmis peste 500 de informări despre proiectul Roşia Montană.

„În anul 2013, până şi Directorul SRI de la acea vreme, domnul George Maior (în legătură cu care nu mă poate bănui nimeni de vreo amiciţie, ci din contră), declara la finalul audierii în Comisia pentru controlul SRI, din Parlament, că Serviciul a trimis peste 500 de informări (în perioada ianuarie 1999-septembrie 2013) privind proiectul minier de la Roşia Montană. Acesta preciza că informările au cuprins şi "încercări ale structurilor extremiste şi eco-anarhiste de a exploata sau influenţa mişcările de protest" pe acest subiect. Directorul SRI George Maior preciza la acel moment că informările au vizat şi "acţiunile interesate menite să influenţeze actul decizional şi încercări ale structurilor extremiste şi eco-anarhiste de a exploata sau influenţa mişcările de protest". De asemenea, încă din anul 2002, SRI comunica public faptul că monitorizează persoanele care fac propagandă "anarhistă", „precum şi formaţiile străine de muzică cu concepţii asemănătoare”, aflate "sporadic" în România. Conform SRI, metodele cele mai cunoscute de "propagandă" ale grupărilor anarhiste erau la acea vreme piesele muzicale şi INTERNETUL”, a adăugat deputatul PSD.

Mai multe articole despre:
PSD SRI SIE