MENIU

Un celebru regizor a fost trimis într-un lagăr de muncă. Cine a pronunţat sentinţa

Regizorul ucrainean Oleg Sentsov, condmnat la 20 de ani de închisoare de un tribunal rus, a fost trimis într-un lagăr de muncă. Cineastul a fost acuzat de "terorism".

Regizorul ucrainean Oleg Sentsov a fost trimis într-un lagăr de muncă, după ce marţi, 25 august, a fost condamnat de un tribunal rus la 20 de ani de închisoare pentru „terorism”.

Aceasta este cea de-a doua sentinţă pronunţată de o instanţă rusă în mai puţin de o săptămână împotriva unor cetăţeni străini, care au fost judecaţi în procese pe care opozanţii actualului regim politic rus le-au asemănat cu „procesele-spectacol din era stalinistă”, scrie Financial Times.

În urmă cu o săptămână, un tribunal rus l-a condamnat pe Eston Kohver, un agent de securitate estonian, răpit din propria lui ţară de Serviciul Secret al Federaţiei Ruse (FSB) şi acuzat de spionaj, la o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

De asmenea, Nadia Savcenko, pilot de avion ucrainean, care lupta în estul Ucrainei, este judecată şi ea în Rostov-pe-Don, pentru acuzaţia de crimă, după ce a fost capturată şi adusă în Rusia.

Un judecător de la Tribunalul din Rostov-pe-Don, un oraş din sudul Rusiei, l-a condamnat marţi pe regizorul ucrainean Oleg Sentsov, opozant al anexării Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, la 20 de ani de închisoare, pentru „terorism”.

Instanţa a considerat că Oleg Sentsov şi Alexander Kolchenko, un activist ucrainean de extrema stângă, se fac vinovaţi de faptul că au complotat împotriva statului rus, încercând să pună bazele unei grupări teroriste în Peninsula Crimeea.

Alexander Kolchenko a fost condamnat la 10 ani de închisoare într-un lagăr cu un regim sever de muncă.

Înainte de condamnarea lui Sentsov, importanţi cineaşti europeni i-au adresat o scrisoare preşedintelui rus Vladimir Putin, cerându-i să-l elibereze.

Semnatarii documentului, printre care Wim Wenders, Stephen Daldry, Andrei Waida şi Mike Leigh, s-au arătat profund îngrijoraţi de modul în care Sențov a fost arestat de ofițeri ai FSB, serviciul federal de securitate, structură continuatoare a fostului KGB, din locuința sa din Crimeea, în mai 2014.