MENIU

Un artist ucrainean a refuzat un premiu pentru pace pe care trebuia să îl împartă cu o rusoaică

Foto: Twitter

Artistul ucrainean Sergiy Maidukov a refuzat să primească o distincție specială în cadrul Premiului Remarque pentru Pace din 2023. În schimb, acest premiu va fi acordat scriitoarei ruse Lyudmila Ulitskaya, ale cărei cărți au fost traduse în 17 limbi.

Maidukov a explicat decizia sa în fața juriului, menționând că are "suficientă prezență rusă în viața sa în prezent".

De la începutul războiului din Ucraina, ilustrațiile sale care redau viața de zi cu zi din Kiev și alte orașe ucrainene au fost publicate în diverse ziare din întreaga lume, inclusiv în ZEITmagazin, The New Yorker, The Guardian, The Wall Street Journal și Financial Times. În calitate de voluntar, a vizitat Irpin și Burcha la scurt timp după eliberarea acestora, precum și alte orașe asediate, și a transpus în desenele sale ceea ce a trăit și a văzut. O expoziție va fi organizată pentru a expune publicului ilustrațiile sale, conform informațiilor din presa internațională.

 

Lyudmila Ulitskaya va fi laureată cu Premiul pentru Pace Erich Maria Remarque din 2023. Începând cu anul 1991, orașul Osnabrück acordă Premiul pentru Pace care poartă numele celebrului scriitor Erich Maria Remarque, născut în această localitate. Ediția din acest an reprezintă a 16-a oară când este acordat acest prestigios premiu.

Lyudmila Ulitskaya este autoarea unor cărți traduse în 17 limbi și, începând cu 2022, a ales să locuiască în Berlin. După invazia Ucrainei, scriitoarea a semnat, alături de zeci de artiști din Rusia, un apel în care condamna acțiunile Moscovei și cerea încetarea imediată a ostilităților.

Mai multe articole despre:
ucraina artist ucrainean premiiu pentru pace