MENIU

Un artefact din Egiptul Antic, pierdut în cel de-al Doilea Război Mondial, găsit după 70 de ani

O sculptură viu colorată, turcoaz, din Egiptul antic, a fost returnată la un muzeu din Berlin după mai bine de 70 de ani, după ce s-a crezut că a fost pierdută în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Oficialităţile germane au anunţat că piatra a fost găsită la Muzeul Kelsey al Universităţii Michigan.

Gravura, acoperită cu un strat de ceramică egipteană albastră, îl înfăţişează pe Ptahmose, primarul Memphisului în timpul lui Ramses al II-lea, care a condus Egiptul în secolul al XIII-lea î.Hr. Deşi plăcuţa este ruptă, Ptahmose este încă vizibil, ridicând ambele mâini într-un gest de închinare înaintea zeilor Osiris și Isis. Despre obiect se ştie că a fost donat Muzeului Kelsey de către Samuel Abraham Goudsmit, un fizician germano-american, care a lucrat la Proiectul Manhattan. Acesta a fost unul dintre conducătorii operaţiunii Alsos, un proiect secret pe atunci al Statelor Unite care dorea investigarea dezvoltării ştiinţifice a inamicilor în timpul războiului, concentrându-se în special pe programul de arme nucleare al naziştilor. Se pare că la rândul său, Goudsmit a dobândit obiectul de la un colecţionar privat din German, în 1945.

Obiectul a fost returnat Muzeului Neues. Acesta a suferit daune semnificante în timpul raidurilor aeriene ale trupelor sovietice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind redeschis abia în 2009.

sursa

Mai multe articole despre:
0 muzeu artefacte egipt artefact