MENIU

Angajații ISU George Matei și Antonina Radu care au verificat clubul Colectiv, reținuți de DNA

<p>Stenograme din dosarul patronului UTI. De ce DNA a cerut arest la domiciliul pentru Urdăreanu&nbsp;</p>

Angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) care au fost responsabili cu verificarea clubului Colectiv au fost reținuți pentru 24 de ore de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. George Matei și Antonina Radu sunt acuzați de abuz în serviciu.

UPDATE 17.00: Cei doi angajați care au verificat clubul Colectiv, acolo unde a avut loc tragedia din 30 octombrie, George Matei și Antonina Radu, au fost reținuți de DNA pentru 24 de ore. Ei sunt acuzați de abuz în serviciu, pentru că nu au întocmit niciun act din care să reiasă că au făcut verificări la clubul Colectiv și nici demersurile necesare prin care acel local să fie luat în evidență privind legalitatea funcționării. Cei doi vor fi prezentați mâine magistraților din cadrul Tribunalului Militar București cu propunere de arestare preventivă.

“Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 09.11.2015, a inculpaților Antonina Radu și George Petrică Matei, ofițeri-inspectori cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București, la data faptelor”, se arată în comunicatul DNA.

Cei doi angajați ai ISU au fost reținuți sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Din ordonanțele întocmite de procurori se arată că, “în perioada septembrie 2014 - primăvara anului 2015, Antonina Radu și George Petrică Matei, în calitate de ofițeri inspectori în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat faptul că S.C. Colectiv Club S.R.L. București desfășura activități specifice unui club fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu”.

Concret, cei doi inculpați au permis funcționarea în continuare a clubului în condițiile constatate și nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, aducându-se astfel atingere drepturilor și intereselor legitime ale mai multor persoane fizice și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

De menționat este faptul că, deși au făcut mai multe controale la Colectiv, cei doi nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej și nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate comercială să fie luată în evidență de către ISU, ca funcționând fără aviz/autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Prin aceasta s-a asigurat obținerea unui folos necuvenit în sumă de 62.298 lei pentru S.C. Colectiv Club S.R.L. București, reprezentând profitul pe care această societate l-a realizat de la începerea funcționării până la data dezastrului din 30 octombrie 2015.

----------------------------------------------------------------------------

Numele celor doi apar in declarațiile celor trei acționari ai firmei care deține localul. Ei au spus că anul trecut a existat un control al ISU și că verificările au fost făcute de mântuială, recomandările ISU rezumându-se la a acoperi o gaură din perete și a înlocui un extinctor. 

Procurorii au constatat că atât acordul de funcționare, cât și autorizația de funcționare nu puteau fi emise, întrucât încalcă în mod flagrant dispozițiile care reglementează apărarea împotriva incendiilor, neexistând vreun document de autorizare din partea pompierilor.

Serviciul pentru infracțiunile de corupție săvârșite de militari din cadrul DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Verificările vizează suspiciuni de neîndeplinire sau îndeplinire defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către cadrele militare ale ISU București-Ilfov.

 

Mai multe articole despre:
ISU incendiu colectiv colectiv dna aviz ISU