MENIU

Un an cu Gabriela Firea la Primăria Capitalei. Ce a promis şi ce a realizat edilul-şef

Edilul Capitalei, Gabriel Firea, îşi face bilanţul după un an la cârma Primăriei! Deşi în timpul campaniei electorale promisiunile faţă de bucureşteni veneau pe bandă rulantă, edilul-şef nu a reuşit să facă aproape nimic din ce a promis

Pe 23 iunie 2016, Gabriela Firea a fost investită în funcţia de primar general, după câştigarea alegerilor din 5 iunie 2016, ea devenind oficial primarul Bucureştiului.

Gabriela Firea a promis că va revoluţiona traficul din Capitală, însă nu a făcut mai nimic. Primarul PSD a mai anunţat în campania electorală transport public gratuit, benzi unice pentru fluidizarea traficului, răscumpărarea parcurilor retrocedate, parcări de tip Park&Ride.

"Voi face revoluţie în materie de trafic în Capitala. Am foarte multe solutii care vor decongestiona traficul...În jumătate de an se va vedea că se vor schimba lucrurile în Bucureşti. Într-o jumătate de an se va circula mult mai uşor în Bucuresti. Sunt soluţii identificate", a declarat Firea în urmă cu un an.

Ce a promis Gabriela Firea în campania electorală:

-benzi unice pentru RATB, o rețea viabilă de piste pentru biciclete, extinderea numărului de intersecții incluse în sistemul de management al traficului din București (SMTB) și o colaborare cu programul global Waze Connected Citizens, care oferă autorităților informații în timp real cu privire la trafic, gropi, accidente și ambuteiaje.

-transformarea RATB din regie autonomă în societate comercială și un contract de delegare a gestiunii serviciului public de transport, contract prin care se vor stabili condițiile de prestare a serviciului și modul de acordare a compensației pentru diferență de tarif aferentă gratuităților și reducerilor pentru transportul public.

-pentru parcările publice de suprafața se va introduce sistemul de taxare automată, cu plată online sau prin sms.

-demararea unui amplu program, împreună cu primăriile de sector, de amenajare și construire de locuri de parcare de reședința, astfel încât să fie descongestionate arterele de circulație.

-continuarea proiectului care prevede amenajarea parcărilor de tip Park&Ride, amplasate la toate porțile de intrare în oraș, unde cei care fac navetă în București să-și poată lasă autoturismele pe timpul zilei, având la dispoziție mijloace de transport în comun, potrivit Hotnews.ro.

Ce scandaluri a declanşat Gabriela Firea:

Principalul proiect al Gabrielei Firea în primul an de mandat a fost înfiinţarea a 21 de societăţi comerciale ale municipalităţii care ar urma să presteze toate serviciile de care Primăria are nevoie, de la construcţia de locuinţe până la vânzarea de energie electrică. Aceasta măsură a stârnit foarte multe critici şi un uriaş scandal, Gabriela Firea fiind acuzată ca privatizează Primăria şi că încearcă să eludeze legea achiziţiilor publice.

Un alt scandal a fost cauzat de decorarea oraşului pentru Sărbătorile pascale, o premieră în Bucureşti, şi de organizarea unor concerte in Piata Universităţii. Controversata este şi suma importantă alocata in 2017 pentru organizarea de evenimente.

În plus, s-au alocat 55 milioane lei pentru biserici, printre care si Catedrala Manturii Neamului.

O decizie importantă în mandatul Gabrielei Firea a fost băgarea în insolvenţa a RADET. Părerile sunt împărţite, daca pe termen lung este o decizie buna, insa pe termen scurt Bucurestiul a putut furniza apa calda si caldura in iarna care a trecut, in ciuda amenintarilor venite din partea ELCEN ca va opri furnizarea agentului termic.

Capitolul realizări după primul an de mandat:

-lucrările de consolidare la Arcul de Triumf și Observatorul Astronomic au fost deblocate și s-au finalizat;

-s-au deblocat lucrările la Spitalul de Copii Gomoiu, însă lucrarea nu s-a finalizat nici până acum deși primarul promitea anul trecut că se va finaliza în pimavara acestui an;

-s-au finalizat lucrările la ambulatoriul Spitalului Gomoiu;

- lucrările la sediul vechi al Primăriei s-au finalizat și primăria s-a mutat în vechiul sediu. Lucrările la parcarea subterană a Primăriei nu s-au finalizat;

-La proiectele de infrastructura demarate de Primăria Capitalei se lucrează și s-au înregistrat progrese: Pasajul de la Piața Sudului, Pasajul de la Ciurel, străpungerea Nicolae-Grigorescu Splai Dudescu;

-s-au finalizat lucrările de modernizare a bd. Liviu Rebreanu, începute în urmă cu 7 ani;

- s-a inceput un program pentru modernizarea si dotarea spitalelor si cabinetelor medicale scolare;

- acordarea unui stimulent de 1500 lei pentru casatorie si 2.500 de lei pentru fiecare nou-nascut- masura insa ce a fost catalogata drept populista.

- campanie susţinută de PR și comunicare în presă. Gabriela Firea a fost prezența săptămânală la TV.

Mai multe articole despre:
Primăria Capitalei